Какво наричаме живот с нулев отпадък?

Идеи за рециклиране и живеене с нулев отпадък в домашни условия има най-разнообразни. Всичко е въпрос на лично отношение към природата. 

Живот с нулев отпадък е свързан с природосъобразно битуване, което не е невъзможно дори в нашето съвремие, в което проблемът с боклуците е сред най-сериозните пред човечеството. 

Всъщност никак не е трудно да се рециклират отпадъците вкъщи или да намалите обема на изхвърлената ежедневно смет. Достатъчно е да се отдели малко време и да се следват определени правила, с които всеки да има своя личен принос за опазване на околната среда

Отговорното отношение към природата е изключително важно за подобряване качеството на живот и за понижаване риска от повсеместно замърсяване на планетата.

Какво наричаме живот с нулев отпадък? | NordHolding

Какво е нулев отпадък?

Липсата на отпадъци е най-добрият начин за постигане на максимално ограничаване на боклуците. На този етап това звучи не толкова лесна задача, но се оказва, че не е невъзможно да се ограничават до минимум отпадък и замърсяване.  

А и това е цел, която среща все  повече привърженици, с оглед възможностите на новите технологии и последиците от нарушаване на екоравновесието на Земята.  

Основни принципи на живота с нулев отпадък 

За постигане на живот с нулев отпадък в ежедневието могат да ни помогнат някои основни правила, които са съвсем осъществими в нашия бит. 

Те могат да се конкретизират до 9 елементарни принципа, които всеки да си наложи да спазва в своя дом, офис или извънградска къща. 

Можем да накараме и своите близки да преосмислят поведението си спрямо опазването на природата.

Какво наричаме живот с нулев отпадък?

Ето кои са препоръките на еколозите за по-лесно постигане на живот с нулев отпадък.

Преосмисляй

В повечето случаи съвременният човек, забързан в своето ежедневие, не се замисля за огромните щети, които се нанасят с генерирането на големи количества отпадъци. 

А дори в дома си ние можем да сведем до минимум изхвърлените боклуци. Освен това рециклирането в домашни условия е възможно да стане полезно занимание за цялото семейство и означава да открием добър начин за пестене на пари и ресурси. 

Например, повечето от хартиените опаковки са неща, които се изхвърлят от всяка къща или офис, когато не са замърсени, могат лесно да се превърнат в многофункционални кутии за многократна употреба – за съхранение на вещи. 

Възможно е също да бъдат облепени с цветна хартия. Така те ще се превърнат в практични и красиви мебели, защото нулевият отпадък не е непостижим по този начин. 

Отказвай

Нулевият отпадък може да се постигне и с отказване от определени опаковки или материали, които са трудни за рециклиране. 

Вместо пластмасово шише, може да използвате стъклено и по този начин хем да пестите средства, хем да изхвърляте по-малко боклуци. 

Когато стъклените отпадъци са от храна, след измиване те са напълно годни за многократна употреба. В тях може да се съхранява готова храна или да се използват за консервиране. 

Стъклото издържа на високи температури и добре почистените съдове се използват за съхранение на домашно сладко, компоти или зимнина, които да правите сами, вместо да ги купувате готови в пластмасови съдове за еднократна употреба, а и ще спестите пари. 

Неизползваемите стъклени изделия пък е задължително да се изхвърлят в специализираните контейнери за стъкло, за да бъдат транспортирани до цех за преработка, където след топлинна обработка те се превръщат в нови изделия и да не замърсяват природата.

Намалявай

Намаляването на количествата на изхвърляната смет е основен принцип за запазване чистотата на природата, защото всеки  отпадък не е крайна форма на един продукт. 

Достатъчно е неопасните отпадъци да се трансформират в нови полезни вещи. Или като цяло да се сведе до минимум използването на онези от тях, които нито могат да се използват повторно, нито са лесни за преработка и получаване на вторични продукти от тях. 

Ограничаването на материалите, които влизат в групата на опасните боклуци, става все по-модерно и наложително, тъй като хората осъзнават трудността при тяхното рециклиране. 

Развитите държави вече масово ограничават определени материали и търсят технологични решения за тяхното заместване с нови.

Подобни примери има с редица пластмасови изделия или метални отпадъци, които съдържат вредни съставки, които крият сериозен риск от замърсяване на водите, почвите и въздуха.    

намаляване

Замествай

Пластмасовите изделия са сред най-масовите отпадъци в цял свят. Това са капачки, бутилки, опаковки и всякакви различни по вид предмети от бита.

От своя страна пластмасовите отпадъци са един от сериозните замърсители на природата, тъй като е доказано, че застрашават екоравновесието със своя  обем, което е едно от големите предизвикателства пред съвременните хора. 

Неконтролируемото изхвърлене на пластмасови боклуци застрашава живота на редица видове водни обитатели, както и на поглъщащите ги птици.

Рециклирането на този тип смет е основна задача за съхранение на био равновесието на планетата. Това е главната причина да се търсят техни заместители под формата на рециклируеми материали.

Използвай повторно

Все по-актуално става да се дава нов живот на непотребни вече материали, каквито има във всяко едно домакинство. Единственото, което  е важно в случая, е старите изделия да са изработени от безвредни продукти, за да не крият риск за здравето на хората. 

Възможни са различни варианти, за да се получат нови, функционални и супер практични продукти от уж вече непотребните и подготвени за изхвърляне отпадъци. 

Независимо дали са от текстил, стъкло, хартия, пластмаса, метал или други, те могат да се превърнат в красиво изглеждащи вещи с различно предназначение. 

Във всяка къща има стари дрехи, които не е нужно веднага да изхвърляте на боклука. Те може да са годни за някои друг, както и след преправяне пак да се използват. 

Например, памучните блузи могат да се нарежат на тънки ленти, от които да се изплетат подови настилки, дрешки за домашните любимци и други рециклирани изделия. По този начин нулевият отпадък не е мисия невъзможна.

повторно използване

Поправяй

Много от битовите електроуреди не винаги са за боклука, а понякога могат да бъдат отремонтирани и използвани още дълго време. Друг екологичен вариант е да бъдат превърнат в красиви домашни украшения. Старата електрическа кана за вода може да стане ваза или съд за течности. 

Надциклирай

Рециклирането е познато на много хора като начин на живот за справяне с отпадъците. Но има различни начини рециклираните предмети да се обработят повторно, за да се използват ефективно. 

Металните консервни кутии от храни,  кенчетата от напитки могат многократно да се трансформират в иновативни вещи за бита. 

За целта е нужно да се облепят с цветна хартия или да се боядисат с безвредни бои, което ще ги превърне в нови интериорни решения за дома.  

И защо да не се сдобиете лесно и евтино с моливници за децата, поставки за четки или уникална кутия за бижута.

Компостирай

Хранителните отпадъци са биоразградими по естествен начин, стига в тях да няма няма остатъци от неразградими и вредни опаковки.

Списъкът е безкраен – животинските и човешки отпадъци, дървесния материал, листата, окосената трева и още други естествени продукти, които са подходящи за компостиране, за да живеете екологично.

Какво наричаме живот с нулев отпадък?

Рециклирай

Ползите от рециклирането са безспорни и засега това е най-удачният вариант за постигане на живот с нулев отпадък. Хартиените материали са основните биоразградими боклуци

Всяка салфетка, кърпички, печатни издания или чаши за еднократна употреба подлежат на обработка, за да бъдат вложени в нови производства. 

Ползите са огромни в екологичен план, а и се пестят природни ресурси, които са ограничени. 

Какво наричаме живот с нулев отпадък?

Заключение

С малко повече отговорно отношение към качеството ни на живот на планетата всеки може да допринесе за запазване чистотата на околната система. 

Идеи за рециклиране и живеене с нулев отпадък в домашни условия има най-разнообразни, всичко е въпрос на лично отношение към природата. 

Усилията на еколозите също са насочени към разработване на модерни технологии за употребата на все повече биоразградими предмети в бита и промишлеността. 

Те не само, че не тровят въздуха, почвите и водите, но и спомагат за  ограничаване на вредните емисии, които доказано влияят негативно върху климата на Земята. 

Ето защо се търсят възможности за постигане на  нулев отпадък в България чрез използване на повече естествени материали, които да заместят неразградимите продукти, за да може лесно да се постигне разградимост на отпадъците. 

Снимки: Pixabay 

Подобни статии