Иновации в рециклирането: Какви са новите технологии през 2024?

През последните години все по-често се говори за рециклиране на всякакви материали. Организации и водещи бизнес компании в световен мащаб заделят голяма част от приходите си, за да подпомагат развитието на технологиите за рециклиране на отпадъци, а по този начин инвестират в бъдещето на планетата.

За щастие България не изостава в тези статистики. Според проучвания страната ни е трета в Европа по рециклиране на пластмаса, а без разделно събиране това би било невъзможно. За едно десетилетие българите успяха да постигнат значителни успехи в областта на разделното събиране, рециклирането и използването на продукти, които не съдържат трудно разградими материали.

Какви материали можем да рециклираме?

На първо място е рециклирането на черните метали, особено внимание се обръща и на цветните метали. На последните ще бъде посветен и 6-ия панаир за рециклиране на цветни метали „Рециклиране 2024“, който ще се проведе през септември в град Киелце, Полша.

Вече всеки знае, че пластмасата е враг номер едно на природата, следователно това е материалът, който най-често се споменава в подобни статии. Но технологиите вече са значително напреднали и в тази насока. Освен пластмаса, стъкло, цветни и черни метали, битови отпадъци,  вече можем да говорим за рециклиране на текстилни материали, на стари домакински електроуреди.

Разбира се, в тази област също се заговори за навлизането нови технологии за рециклиране чрез изкуствения интелект, с който и процесът на рециклиране ще се улесни значително. Както вече споменахме, инвестициите в този сектор са големи.

Законови промени, които водят до иновации

Тази  значителна промяна в манталитета на хората отне време, за да се материализира: през 1978 г. Дания беше първата страна, която въведе закон, изискващ рециклирането на поне 50% от хартията и опаковките за напитки.

Почти четири десетилетия по-късно ЕС прие нов закон за сортиране на хранителни отпадъци. По този начин от 2024 г. домакинствата ще трябва да имат решение, което им позволява да сортират био отпадъците и да ги отделят от другите отпадъци, за да увеличат процента на рециклиране.

Все по-често големи компании, които произвеждат облекла, също се обръщат към рециклирани материали, за да произвеждат дрехи, които са екосъобразни. Европейският парламент съвсем скоро подкрепи предложение на Европейската комисия за въвеждане на продуктови такси за текстила до 01.01.2025 г. Това са вид еко такси, чрез които се цели създаване на по-устойчиви изделия от текстил , които могат да бъдат рециклирани и могат да бъдат използвани повторно.

В обхвата на това изменение влизат текстилни изделия, дрехи и аксесоари, спално бельо, включително килими, матраци и продукти, съдържащи материали, свързани с текстила, като кожа, гума или пластмаса.

Франция първа започва да изисква екотакси в текстилната индустрия.

От 2007 г. в тази страна за пръв път в ЕС започва да се събира разделно, да се сортира  и да се рециклира отпадъка от текстилното производство.

Как се рециклират текстилни материали?

дрехи висят на стена навън на улица

Повечето дрехи са смес от материали, което затруднява рециклирането им. Американската компания Circ изобрети химическо решение за разделяне на най-често срещаната смес – поли памука, на съставните му елементи. Използват хидротермален процес за втечняване на полиестера и отделянето му от памука. След това получените материали могат да бъдат направени в нови влакна.

Все още липсва инфраструктура за събиране и сортиране на стари дрехи, но в големите вериги за дрехи изземат стари, като дават на своите клиенти купони за отстъпка или ги компенсират по друг начин. Те се надяват да променят обществените нагласи с кошчета за изхвърляне в магазините, етикети за безплатна доставка и други стимули.

Много фирми допринасят за справяне с това предизвикателство благодарение на патентована машина, способна да рециклира памук с възможно най-малко увреждане на влакната, за да може да произвежда нов качествен текстил.

Неговият рециклиран памук се използва от прочути модни марки.

3D тъкачна машина е абсолютна иновация в тази насока. Тази 3D машина е способна да изтъче чифт дънки от прежда за по-малко от 10 минути.

В момента се изгражда първата микро фабрика в Оукланд, Калифорния, за да се докаже концепцията, че машината ще елиминира напълно отпадъците от тъкани и ще намали значително разходите.

В тези процеси изкуствения интелект се използва за разпознаване на твърди места като копчета и ципове. Те биват изрязани от лазер, без да се повреди артикула.

Други иноватори в областта на рециклирането са изобретили начин за улавяне на остатъчния въглероден диоксид от фабриките и превръщането му в целулоза, операция, подобна на това, което извършват дърветата в природата. След това получената целулозна маса може да се използва за направата на прежда. Дали това може да се постигне в голям мащаб, предстои да видим.

Бъдещето на т.н. зелени технологии технологии

знак за рециклиране с цветя

Всички тези еко-иновации са част от  мащабен план на водещи световни фирми, които имат за цел да премахнат пречките, ограничаващи развитието на рециклирането, да разработят и стартират системи за подпомагане на предлагането и търсенето на рециклирани суровини, тясно свързани помежду си, и да подкрепят внедряването на иновативни решения с допълнителни мерки.

Наистина е наложително да се ускори преходът към подобна кръгова икономика, за да се осъществи разграничаването на икономическия растеж от потреблението на природни ресурси. Рециклирането, което включва замяна на необработени суровини с рециклирани суровини, допринася за това отделяне.

При липсата на амбициозни политики в тази област, ускоряването на глобалното търсене на суровини през последните две десетилетия не само компрометира постигането на международните цели в областта на опазването на климата и околната среда, но и увеличава уязвимостта на икономиките на развитите страни.

Това е свързано с демографския растеж, икономическото развитие на нововъзникващите страни и поддържането на високо ниво на потребление в западните страни.

Тези иновации имат за цел да финансират и ускорят маркетинга на иновативни решения с положително въздействие върху околната среда, да улеснят достъпа до финансиране и да осигурят на печелившите проекти популярност.

Очакваните проекти трябва да направят възможно премахването на пречките в няколко области, научни и технически, икономически и организационни, по цялата верига на рециклирането.

Как да бъдем част от промяната?

призив за рециклиране с картинка на рециклираща машина

Разбира се, че всеки може да живее “зелено”, стига да положи усилия и да се запознае с необходимите стъпки. Важно е да сме част от промяната, защото колкото и инвестиции да бъдат влагани в различни иновации, те няма как да пожънат успех, ако обикновеният потребител не се ориентира към опазване на околната среда.

Много вериги вече предлагат продукти от рециклирани материали. Те са обозначени със специални етикети, за да е по-лесно на потребителя да се ориентира.

Последните години огромна популярност в България набират и магазините за дрехи втора употреба, като техни редовни клиенти са както финансово нестабилни граждани, така и изключително заможни личности, чиято основна идея е именно опазване на околната среда. Някои от тях дори стават рекламни лица на водещи вериги за дрехи втора ръка.

В ежедневието си можем да ограничим максимално употребата на пластмасови продукти и да ги заменим с такива, които могат да служат за многократна употреба, или са по-лесно разградими.

Често задавани въпроси

Какви материали могат да се рециклират?

Освен пластмаса, стъкло, цветни и черни метали, битови отпадъци,  вече можем да говорим за рециклиране на текстилни материали, на стари домакински електроуреди и пр.

Кои законови промени водят до  иновации в рециклирането?

ЕС прие нов закон за сортиране на хранителни отпадъци. В резултат на това от 2024 г. домакинствата ще трябва да сортират био отпадъците и да ги отделят от другите отпадъци, за да увеличат процента на рециклиране. А европейският парламент съвсем скоро подкрепи предложение на Европейската комисия за въвеждане на продуктови такси за текстила до 01.01.2025 г.

Как магазините за дрехи втора употреба помагат за опазването на околната среда?

По-дългият живот на дрехите допринася за спестяване на суровини за производството на нови дрехи, както и за икономия на всички ресурси по веригата, необходими за това производство.

Подобни статии