Как да намалим количеството генерирани отпадъци?

Все по-често хората се опитват да организират ежедневието си съобразно екологията. Разделно събиране на отпадъци се е превърнало отдавна в задължителна част от организацията на доста домакинства. Това е сериозен успех за обществото ни, имайки предвид, че допреди десетилетие не се споменаваха подобни процеси. Въпреки това е важно да се опитваме да улесняваме природата колкото се може повече.

Ето защо намаляването на количеството генерирани отпадъци е важен елемент от  търсенето и постигането на устойчиво развитие на средата, в която живеем. Как обаче да го постигнем?

Пълен контейнер с боклук

За да постигнем намаляване на отпадъците, първо трябва да осъзнаем размерите на реалните си потребителски навици. Тук ще се спрем на няколко вредни навика, от които можем да се откажем, за да преминем успешно към живот без отпадъци. Не забравяйте, че ако четете тези еко-съвети, вече сте направили крачка в правилната посока.

Купувайте само каквото ви трябва

Наистина ли имам нужда от това? Това е въпросът, който трябва системно да си задавате, преди да правите нови покупки. Много просто, това ни подтиква да правим разлика между необходимост и желание, което е голяма стъпка в процеса на намаляване на свръхконсумацията и разхищението! А това са изключително наболели въпроси за обществото на 21.век.

Пълна кофа с боклук

Олекотете теглото на вашето кошче за боклук

Средно един европеец изхвърлят 79 кг храна на година. Като си помислите, че средното телесно тегло в Европа е 82 кг, това се равнява на храната на един човек годишно!

  • Купувайте храна в по-малки количества. Това ще предотврати гниенето на прясната храна, преди да бъде консумирана.
  • Правете честа инвентаризация  на продуктите вкъщи. Преглеждането на вашите запаси у дома, преди да отидете до магазина за хранителни стоки, има няколко предимства. Няма да купувате два пъти едно и също нещо и можете да планирате храненията си въз основа на това, което вече имате. Ще ви предпази от купуване на твърде много храна, предотвратява развалянето на храната във вашия дом и пр.

Преминете към анти-отпадъчно готвене

Все по-популярно става готвенето без никакви отпадъци. Има редица блогове и влогове, които показват нагледно как да се случи, а има и редица рецепти в интернет пространството. Другата полза за вас ще е това, че повечето рецепти са здравословни.

Компостирането е добър вариант!

57% от съдържанието на всяка кофа за боклук може да бъде компостирано. Какво представлява компостирането? Това е съвсем естествен процес, който се случва в природата постоянно. Процесът компостиране представлява разграждане на органичните отпадъци, което се случва чрез множество видове микроорганизми, намиращи се във въздуха и почвата.

Голяма част от генерираните отпадъци от вкъщи са естествени материали – обелки от плодове и зеленчуци, черупки на яйца, утайки от кафе, пакетчета чай, увехнали цветя, тревни изрезки и др., които се разграждат по естествен път. Смесено обаче с изкуствено преработени материали като пластмаса или найлон, всичко това се променя, защото естественото разграждане бива възпрепятствано.

За да компостираме в домашни условия, ни е необходим голям съд, в който да изхвърляме споменатите органични отпадъци. Те трябва да се смесят с “кафяви” отпадъци, които са богати на въглерод. Това биват картонени опаковки (небоядисани), слама, макаронени изделия, хляб, дървесни стърготини.

Кофа с изхвърлена храна

В никакъв случай, не бива да слагаме месни отпадъци в компоста, защото това би завъдило нежелани организми. Добре ще е да изхвърляте поетапно отпадъците и ежеседмично да разбърквате съда с компост, за да му осигурите необходимия за разграждането кислород.

Какво променя този процес? Разлагането на храната произвежда метанови пари, парников газ, 25 пъти по-вреден от CO₂. По-доброто сортиране на вашите хранителни отпадъци произвежда компост, който може да послужи за нуждите на всеки градинар.

Станете фен на домашно приготвените продукти

Просто трябва да направите малко проучване в мрежата, за да видите набора от неща, които можете да правите у дома. Икономично и екологично е! Независимо дали става въпрос за приготвяне на собствен хляб или собствен препарат за почистване на повърхности, правенето на някои обикновени потребителски стоки вкъщи може значително да намали генерираните отпадъци.

Намалете употребата на пластмаси за еднократна употреба

Пластмасата за еднократна употреба е големият враг на околната среда. Все повече компании предприемат мерки срещу използването й. Вие също можете да се включите. Вече са налични редица опции за многократна употреба.

Поле от бракувани коли за скрап

Не подменяйте старите си вещи, ако все още работят

Нашето общество е консуматорско и това не е новина. Какво значи това? Ами винаги мислим, че имаме нужда от нещо, искаме да си купим нещо, искаме да подменим нещо, което все още е в изправност, само защото има по-нов модел. Такива са случаите с всякакви електрически уреди от домакинството, автомобили, мобилни телефони.

А какво би станало, ако не подменяме при всяка възможност, а просто ремонтираме? Първо – ще опазим природата от още потенциални замърсители. Второ – ще спестим пари за мечтаната екскурзия. Редица телекомуникационни компании вече практикуват изкупуването на стари устройства и предоставят отстъпка при закупуването на нов. Още една добра идея!

Същото важи за стария автомобил. Ако сте решили да закупите нов, по-икономичен, по-екологичен, не оставяйте стария да гние пред блока. Проучете компаниите за рециклиране, направете информиран избор и го предайте за вторични суровини. Така ще изкарате пари, а и ще направите услуга на природата, а и на икономиката на вашата страна.

Имате гардероб пълен с дрехи, които само подминавате със смръщени вежди? Ами освободете се от него. Налични са редица вериги, които изземат стари дрехи, за да бъдат те рециклирани, а вие ще получите ваучер с отстъпка за последващи покупки. Ако сте твърде емоционални и не искате да се разделяте със старите си дрехи, вдъхнете им нов живот – преправете ги, разкрасете ги, всичко ново е добре забравено старо.

Често задавани въпроси

Може ли да намалим боклука си и как?

Да, можем да го намалим,  като купуваме само толкова храна и продукти, колкото са ни необходими; като правим инвертаризация на наличните продукти вкъщи, преди да отидем в магазина и пр.

Какво означава анти-отпадъчно готвене?

Това означава готвене без никакви отпадъци. Рецепти за такива ястия могат да се намерят в интернет. Освен това тези храни са много здравословни.

Как се прави компостиране?

Компостирането представлява разграждане на органичните отпадъци чрез микроорганизмите, намиращи се във въздуха и почвата. Можете събирате в кофа  естествения отпадък – обелки от плодове и зеленчуци, черупки на яйца, утайки от кафе, пакетчета чай, увехнали цветя, тревни изрезки и др. Те ще се разградят по естествен път.

Снимки: www.freepik.com

Подобни статии