Как се бракува лека кола?

Старият Ви автомобил Ви е служил дълго и достойно, но е дошло време да се разделите с него. За целта се налага да го бракувате, но не сте сигурни какви документи са Ви необходими и къде да ги подадете, за да осъществите целта си.

Паркинг за изоставени автомобили - Как се бракува лека кола | NORD Holding ADКак извършва дерегистрация на лек автомобил?

Въоръжавате се с търпение и започвате да отмятате етапите…

Етап 1 – Подготовка на необходимите документи за бракуването на автомобила.

Преди да застанете на гишето в КАТ, трябва да си подготвите:

*двата талона на автомобила (голям и малък);

*двете регистрационни табели;

*да подадете молба за дерегистрация на леката кола.

Колата трябва да е с платен данък към общината и ако сте решили да предадете лекия автомобил за скрап, трябва да си осигурите бележка от фирмата за изкупуване на излезли от употреба автомобили. Бележката ще ви е необходима, за да докажете пред КАТ, че МПС – то няма да стои на улицата или на тротоара пред блока ви. Ако няма да я предавате на отпадъци за цветни метали, тогава трябва да посочите, че колата ще бъде съхранявана в частен имот или гараж.

Етап 2 – подаване на документи

Подготвени с всички тези документи отивате в КАТ, плащате си задължителната такса и подавате документите за дерегистрация на автомобила. Плащането на таксата може да стане както на място, на каса в КАТ, така и електронно (което е по-добрият и бърз вариант). Ако решите да заплатите таксата електронно, основанието за плащане, което трябва да посочите е: Заявление по регистрация по чл. 26, т.4.

(Таксата за издаване на документ за бракуване на автомобил е минимална).

Етап 3 – дерегистрация на колата

Ако всички документи са налични и сте едноличен собственик на колата, просто ги предавате на съответното гише в КАТ, където прибират регистрационните номера на колата и продупчват талона (ако държите, можете да си задържите продупчения талон за спомен). Издават ви документ, в който е посочено, че автомобилът е бракуван и с това приключва дерегистрацията на колата.

Остава само да не забравите етап 4 – отписване в данъчното

Не забравяйте да отидете до общината и да отпишете колата. Ако не го направите, автомобила ще продължи да се води на ваше име и ще продължавате да дължите данъци.

Това са основните стъпки, които трябва да предприемете, за да бракувате стария си автомобил.

Друг е въпросът, след като го бракувате какво смятате да правите с него. Всъщност, по този въпрос трябва да имате решение още преди да го бракувате и да се спрете на добър вариант както за вас, така и за автомобила.

Вариантите ви са точно три: да не правите нищо, да го съхранявате за части или да го продадете за скрап.

Вариантът да го оставите да си гние на улицата не е много добър, тъй като все някога в общината ще получат оплакване срещу вас и ще ви глобят със солидна сума, че замърсявате околната среда (а и нищо не печелите, ако просто го зарежете някъде).

Имате вариант да посочите в молбата си до КАТ, че бракувания автомобил ще е прибран в частен имот или в гараж и в последствие да го разпродадете на части. Този вариант не е съвсем лош и можете да изкарате някакви допълнителни пари от частите, но не е сигурно нито кога ще стане това, дали изобщо ще се появят купувачи и дали ще можете да вземете от частите парите, които искате. А дори и да успеете да продадете нещо, ще останат доста непотребни части, както и опасни отпадъци, което не е много добра оферта… боклуци, пластмаси и опасни отпадъци да се въргалят из двора ви.

Третият вариант е изобщо да не се занимавате, а да потърсите фирми за изкупуване на скрап на добри цени и просто да им продадете стария си автомобил.

Изгнила кола за отпадъци - Как се бракува лека кола | NORD Holding ADКак да продадете излезлия от употреба автомобил за отпадъци от цветни метали и какво ще спечелите от това?

Ако решите, че продажбата на стария ви автомобил за скрап е най-доброто решение, просто трябва да потърсите лицензирана фирма, която предлага подобна услуга.

Към момента в страната има достатъчно фирми за изкупуване на излезли от употреба автомобили, така че просто трябва да отделите малко време, за да се запознаете с условията им и дали работят на територията на вашия град/община.

Следващата стъпка, която трябва да предприемете е много лесна – само трябва да се свържете с избраната компания (по телефон, по електронна поща или чрез онлайн платформа) и да получите оферта за колата си.

След като се договорите за цената, от фирмата за изкупуване на излезли от употреба автомобили ще изпратят репатрак до мястото, където се намира в момента МПС – то, ще го извозят до работните си площадки, а вие ще ви получите парите веднага и на място. След покупката на автомобила, от фирмата задължително ще ви издадат нужното за пред КАТ удостоверение за дерегистрация. Ако не го направят, това означава, че не са лицензирани да изкупуват употребявани автомобили за скрап.

(Обръщайки се към компания за изкупуване на скрап, не дължите нищо за транспортирането на колата, тъй като то се извършва изцяло за сметка на фирмата за скрап).

Как се определя цената на автомобила и какви пари можете да спечелите?

Сумата, която можете да вземете, ако предадете автомобила си за отпадъци от цветни метали зависи от теглото и от металите, които се съдържат в него. Всички фирми за скрап разполагат с необходимата информация и е достатъчно да кажете каква марка е колата ви, за да могат да ви направят подходящата оферта.

Друг е въпросът, че цените, на които се изкупуват колите са различни и ако искате да продадете бракувания си автомобил изгодно, ще трябва да разгледате и да потърсите фирма, която да ви предложи изкупуване на скрап на добри цени.

Какво става, след като предадете колата за скрап?

След като автомобила постъпи на площадката се разкомплектова от служители на фирмата, като от него се отделят: метални детайли, които могат да се използват повторно (за части втора ръка), метални детайли за рециклиране и елементи и детайли, които попадат в графа „опасни отпадъци”.

Купчина стари коли за скрап - Как се бракува лека кола | NORD Holding ADСтрува ли си да се занимавате да бракувате колата си и да я предавате за скрап?

Ако колата ви е прекалено амортизирана, претърпяла е ПТП, а ремонта ѝ струва повече, от колкото сте я закупили навремето или просто има повреда, която е трудно да бъде поправена, бракуването на леката кола и предаването ѝ за скрап е най-доброто решение.

На първо място, ще отпаднат данъците, които дължите за нея. Не си струва да плащате за нещо, което не използвате, нали?

На второ място, ще я махнете от улицата и ще допринесете за опазването на околната среда.

На трето място – ще се погрижите от стария ви автомобил да бъдат използвани цветните метали повторно, като така отново ще помогнете всички да живеем в един по-чист свят.

И накрая – ще спечелите пари от вече излезлия си от употреба автомобил.

Дали ще бракувате колата си и дали ще я продадете за скрап си е ваше лично решение, но ако решите да го направите ще спечелите допълнителни пари от нещо, което вече ви е непотребно и едновременно с това ще подпомогнете опазването на околната среда.

… А цветните метали от стария ви, „уморен” и вече напълно амортизиран автомобил ще дадат живот на някой друг автомобил, машина или продукт, който ще служи вярно на друг човек в някоя друга част на страната или в света.

за повече информация

Подобни статии