Полезни съвети за рециклиране у дома

Опазването на околната среда може да започне от собствения ни дом. 

Във всяко жилище ежедневно се появяват куп непотребни вещи. Една част от тях изхвърляме в контейнерите за боклук, а други трупаме в килери и шкафове, и те с години стоят там. 

Някои от наглед непотребните отпадъци могат да се използват вкъщи като полезни вещи, а дори и като предмети за украса. Ако искате да разберете как може да стане това, можете да се възползвате от някои полезни съвети за рециклиране у дома.

Полезни съвети за рециклиране у дома

Източник на изображението: pixabay.com

Как да изградим система за рециклиране у дома?

Определете места за разделно събиране

Първо определете местата за разделно събиране на отпадъците вкъщи. 

Основните категории са хартия, стъкло, пластмаса и метал. Най-добре поставете отделни кошчета на удобно място, например близо до кухнята или на терасата. Може да не ползвате стандартни кошчета за боклук, а да си приготвите кашони, защото те са достатъчно леки. 

За да не загрозяват интериора ви, можете да ги надпишете и заедно с децата да ги нарисувате или облепите с картинки. Ако отпадъците са добре сортирани, можете да прецените кои от тях да отидат в контейнера и какво може да се рециклира у дома.

Осигурете чистотата на отпадъците за рециклиране

Друго правило, което трябва да спазвате при събиране на отпадъци, е те да са чисти. Преди да го поставите в кошчето, е необходимо старателно да измиете всичко, което планирате да рециклирате.

Примери за такива отпадъци са:

  • Бутилки от сок и прясно мляко
  • Буркани от компоти, конфитюри и лютеници
  • Консервни кутии
  • Кофички от кисело мляко, сметана и др. 

С почистването на опаковките от хранителни остатъци ще предотвратите неприятните миризми, а и след това може да се рециклират вкъщи. Стъкленият или пластмасов буркан например може да се превърне в чудесна ваза.

Полезни съвети за рециклиране у дома

Източник на изображението: pixabay.com

Съвети как да намалим количеството отпадъци и пространството, което заемат вкъщи

Неприятно е къщата постоянно да се затрупва с боклуци от всякакъв характер. Има два начина да намалите тяхното количество и мястото, което заемат в дома ви. 

Намалете количеството вещи, които влизат в дома ви

Първият и най-лесен начин е по-малко опаковки да влизат в дома ви. Можете например да ползвате торбички за многократна употреба за покупките си, а храна за вкъщи да купувате от кулинарните щандове в собствени съдинки. 

Колкото и да се стараете обаче, на практика е много трудно да не генерирате боклук вкъщи. В такива случаи се налага да прибегнете до втория метод.

Съхранявайте отпадъците оптимално и правилно

Няма как да избегнете натрупването на стари дрехи или чаршафи. Не ги изхвърляйте веднага, те все пак може да послужат при следващото почистване на дома ви.

За да ги съхраните, ги нарежете на подходящи парчета и ги приберете в шкафа с препарати, за да са готови, когато стане време за тяхното ползване. Празните кутии от обувки пък може да се използват като допълнително място за съхранение.

Ежедневно в домакинството се освобождават много пластмасови чашки, кутии от различни храни и др. Празните буркани и кутии могат да се използват отново в кухнята за съхранение на различни продукти. 

Вместо да се трупат на боклука, чашките могат да се използват като малки контейнерчета за разсади за цветя и зеленчуци. А ако са разноцветни, дори ще създадат настроение в дома ви.

За да заемат по-малко място в кошчетата, е добре да смачквате пластмасовите бутилки, защото те обикновено са доста обемни. Когато е възможно, сгъвайте кашоните и хартията от опаковки.

Ако нямате много място в дома си, можете да разположите съдовете за боклук вертикално, като ги закачите един над друг на стената на терасата или в килера.

Можете да спестите място, като събирате отпадъците за рециклиране в торби, закачени на подходящи места, вместо в пластмасови кошчета или кашони. За да ги различавате по-лесно, изберете различни цветове за хартия, пластмаса, стъкло и метал.

Полезни съвети за рециклиране у дома

Източник на изображението: pixabay.com

Какво не е препоръчително да рециклираме?

За да можем успешно да рециклираме отпадъци в домашни условия, трябва първо правилно да ги селектираме. 

На рециклиране подлежат следните материали:

  • Хартия
  • Пластмаса
  • Метал
  • Стъкло

Трябва да се прави разлика между различните типове боклуци, защото не всичко, което изхвърляме, подлежи на повторна употреба. Има и категории, които могат да се преработват, но това не бива да става у дома.

На първо място в домашни условия не трябва да се рециклират опасни отпадъци, особено опаковките на химически препарати за почистване на жилището. Това се отнася и за опаковки от препарати за растителна защита и срещу насекоми. Не се рециклират също различните видове батерии и опаковки от лекарства

Не бива да използвате у дома и метални отпадъци с остри ръбове или ръжда по тях. Същото се отнася за пукнати или счупени стъклени опаковки. Тях ги изхвърлете направо в контейнера за разделно събиране.

Полезни съвети за рециклиране у дома

Източник на изображението: pixabay.com

Защо е важно да образоваме децата относно рециклирането?

Рециклирането на непотребни неща вкъщи може да се превърне в полезно и приятно семейно занимание. В това отношение може да се възползвате някои полезни съвети за рециклиране у дома.

Включвайки и децата в тази дейност вие на първо място ще възпитате у тях екологично мислене от ранна възраст. Малчуганите ще се научат как да събират разделно боклуците. Освен това ще им изградите ежедневни навици да създават по-малко отпадъци и да ценят чистотата и опазването на околната среда. 

По този начин ще възпитате у тях чувство за отговорност и постоянство, които ще им бъдат полезни и в много други дейности. Общите занимания по рециклирането на отпадъци ще сплотят семейството, ще направят ежедневието по-интересно, а заобикалящата среда – по-цветна и приятна. 

Полезни съвети за рециклиране у дома

Източник на изображението: pixabay.com

Заедно с децата, ще откриете как много от отпадъците могат да се превърнат в полезни и красиви неща. От тях дори могат да се изработват арт инсталации и мини градинки. Дайте възможност на децата да проявят креативността си и ще бъдете приятно изненадани. 

Малчуганите могат да рисуват по празни стъклени и пластмасови бутилки и чаши и по този начин да допринесат за украсата на дома си. Както стъклените буркани, така и пластмасовите шишета могат да послужат за красиви вази. Още по-атрактивно е, когато чифт стари обувки или ботушки послужат за саксия на хубави растения.

Полезни съвети за рециклиране у дома

Източник на изображението: pixabay.com

Отпадъците могат да послужат и за направата на забавни играчки. От стари плетени чорапи или други плетива могат да се направят кукли с очички и нослета от непотребни копчета. Консервните кутии например могат да се превърнат в атрактивни роботи.

Полезни съвети за рециклиране у дома

Източник на изображението: pixabay.com

Заключение

Рециклирането на отпадъци у дома допринася за повече свободно пространство, а самите отпадъци могат да се трансформират в полезни вещи и декорация за стаите и градината.

Не всички отпадъци обаче подлежат на рециклиране в домашни условия. Примери за такива опасни отпадъци са използвани батерии, лекарствени опаковки, ръждясали или остри метали и други.

Рециклирането носи и други допълнителни ползи. То например е подходящ начин да се развие чувство за отговорност към природата и околната среда в децата.

Освен това предоставя и различни начини за развиване на креативността. То е чудесен вариант за тези от вас, които искат да сплотят семейството си и да насочат вниманието си към важните неща в живота. 

Затова, защо не започнете да рециклирате още сега?

Подобни статии