Рециклиране на домакински уреди

В последните няколко десетилетия домакинските уреди неусетно са се превърнали в неотлъчна част от живота на почти всяко семейство на Земята. Те са навсякъде около нас – монитори, телевизори, всякаква технология, включваща течни кристали, печки, хладилници, климатици, перални и други.

Рециклиране на домакински уреди

Всеки от нас харчи големи суми за домашно електрическо оборудване. И този ноември от физическите и онлайн магазините беше закупена огромна маса домашна електроника на промоция. Така оборудването расте все повече с всяка изминала година, а в един момент неизбежно се оказва ненужно и трябва да бъде изхвърлено.

При домакинската техника важат някои от законите на Мърфи. Например, по отношение на това, че тя може да ни служи вярно дълго време, но когато веднъж реши да дойде времето й да излезе от употреба, ние обикновено чуваме само едно странно “пук” и после няма връщане назад, каквото и да правим. А колкото до отговора на въпроса как да се отървем от него – той може да ни коства доста голямо количество трудности.

Оказва се, че у нас са малко фирмите, които притежават мощности, способни да се заемат с рециклирането на домашните ни уреди. Затова и днес ще поговорим за това какво да правим с оборудването, когато то вече не работи.

Нормативна уредба за електронния боклук

Законите на Република България са такива, че ние нямаме право просто да изхвърляме непотребните ни вече домашни електрически уреди на улицата или където ни попадне.

Истината е, че изхвърлянето на електроника и домакинско оборудване е световен екологичен проблем и регулацията в сферата е наложителна. Оказва се, че остаряла ненужна офис и домашна техника се трупа вече на естествено образували се депа, които заплашват нашата околна среда. Още преди 10 години натрупаните в света безпризорни електроуреди бяха огромни количества. 

Към днешна дата се изхвърлят десетки тонове ежегодно, като през последните няколко години успяхме да счупим всички черни рекорди по темата. Още по-лошото е, че и прогнозите за бъдещето не са много по-светли, на фона на всички усилия за ограничаването на обемите.

Рециклиране на домакински уреди

Макар домакинската техника да е под 3 на сто от целия отпадък на Съединените американски щати, тя същевременно съставлява и 70 % от вредния боклук на страната. САЩ са най-големият генератор на електронни уреди като отпадъци в света.

Това е така, защото всъщност тези предмети съдържат много вещества, които могат да отровят околната среда. В техния състав влизат редица токсични елементи. Това могат да бъдат включително:

 • олово
 • берилий
 • живак
 • кадмий и др.

Някои от материалите, от които са направени, пък отнемат доста ресурс при производство им. Поради това е доста по-икономично те да бъдат използвани отново, което става възможно чрез тяхното рециклиране. Стоманата, например, е една от най-замърсяващите за планетата, а за сметка на това веднъж произведена, тя може да бъде регенерирана до голяма степен, което спестява ресурси и екологично замърсяване. Да не говорим, че в клетъчните телефони се съдържат малки количества от ценни елементи като мед, сребро, злато и паладий.

Интересни факти

 • Знаете ли, например, че рециклирането на 1 милион лаптопи годишно спестява огромно количество електрическа енергия, която може да бъде използвана от над 3 500 домакинства за същия период?
 • А можете ли да си представите, че ако човечеството ни успее да рециклира всички изхвърлени смартфони, ще може да добие няколко десетки килограма злато и други цветни метали?

Затова и по целия свят се взимат мерки за разрешаването на проблема, а ние сме длъжни да оставим старите си уреди на предназначените за целта събирателни пунктове, откъдето те се събират и дават за рециклиране. Европейският съюз (ЕС) е уредил това с Директива за процедирането с електрически отпадъци от домакинствата, приета от Европейския парламент през 2003 г. Тази нормативна рамка постановява, че трябва да ви бъде издаден документ за правилно издаване на нашето излязло от употреба оборудване.

Рециклиране на домакински уреди

За съжаление, по света се рециклират едва малко над 11 на сто от изхвърляните отпадъци от домакинска електроника. Това е така, защото в някои места липсват възможности за това. Трябва също така да се отбележи, че веднъж пристигнал в заводите, само около една трета от общото количество рециклиран е-отпадък се обработва според най-добрите практики.

В някои от по-развитите държави, например на определени места в Канада, местните власти извозват безплатно оборудването, което гражданите биха искали да изхвърлят. За щастие, в България има фирма, която може да се погрижи за нашите непотребни уреди правилно, законосъобразно, без такса и дори срещу заплащане към потребителя.

Как се рециклират домакинските ни уреди?

Рециклирането се извършва по различен начин за съответните различни видове електрически уреди, като най-напред те се разглобяват на съставните си части, за да може да им бъде направен разбор.

Видове електронен отпадък

Има няколко различни категории отпадък от домакински уреди.

 • дребна техника – блендери, ютии и друго малогабаритно оборудване
 • едрогабаритни домакински уреди – перални, хладилници, сушилни
 • осветителни тела и уреди
 • телекомуникационно и ИТ оборудване
 • дрелки, ел. триони и други инструменти
 • оборудване за медицински цели
 • играчки
 • лабораторно и измервателно оборудване
 • вендинг машини

Известна част от техните компоненти са годни за преизползване дори и в готовия си вид, като имат нужда само от разкомплектоване и почистване. Те се отделят настрана от тези, които предстои да се претопят и да се рециклират за материали. Отделно се събира и тази част от отпадъка, който не подлежи на регенерация.

Няма как да постигнем нито един от тези процеси в домашни условия. За целта биха ни били нужни огромни производствени мощности, от една страна, както и специални разрешително за извършване на всяка една дейност по превоза и обработката на този вид отпадък.

Какво мога да направя с излезлите от употреба уреди?

Рециклиране на домакински уреди

Как бихте реагирали, ако ви кажем, че за вашата използвана домашна бяла и черна техника можете да получите пари? Изпратете своето запитване до “Норд Холдинг” и ние ще ви върнем отговор с офертата ни за вашите уреди. Така ще можете да спечелите пари, като едновременно с това предпазите природата и се придържате към законодателните текстове на България.

Отпадъците от домакинското ни оборудване няма нужда да ни стресират и да представляват проблем никога повече.
Пунктовете ни в градовете София, Пловдив, Габрово, В. Търново, Шумен, Добрич, Варна и Бургас са насреща да приемат вашите заявки. Ние ще ви консултираме и по всички други въпроси, свързани с екологията, които ви вълнуват.

Подобни статии