Предмети от ежедневието, които можем да рециклираме и използваме отново

Основната роля на рециклирането е да се предпази околната среда и да се намали обема на изхвърлените боклуци. Осъзнавайки вредите, които се нанасят на природата, съвременното общество търси начини, за да преодолее опасното нарастване на обема на отпадъците. 

Причината е, че те застрашават качеството на живот на хората и крият рискове от изчезване на определени животински и растителни видове. Ето затова опазването на околната среда трябва да ни бъде пръв приоритет. 

Предмети от ежедневието, които можем да рециклираме и използваме отново

Рециклирането е основен начин да се използват отново една голяма част от неопасните отпадъци, за да пестят природни суровини и да не се замърсяват повсеместно екосистемите на планетата. 

Успехът на рециклирането обаче не е пряко зависим единствено от бума на новите технологии, които позволяват преработка на значителна част от боклуците. Справянето с отпадъците тепърва ще е начин на живот и изграждане на нови приоритети за хората по целия свят. 

Един от най-модерните начини за намаляване на обема на боклуците е да се дава нов живот на отпадъци, които ежедневно се изхвърлят от всяко едно домакинство и офис. 

Това е възможно с онези от тях, които не крият рискове за здравето и живота на хората. Сигурно ще се изненадате как голяма част от използваните постоянно предмети, могат да бъдат преобразени в нови полезни вещи. Отнася се най-вече са изделията, които са направени от текстил, пластмаса, стъкло, хартия, но и за други материи и материали. 

За да се случи тяхното преобразяване, първо и много важно е още при изхвърлянето на боклуците, те да се складират правилно. Тоест да се спазват принципите на разделното сметосъбиране. В домашни условия сходните изделия е най-добре да отиват в различни отделения на кофата за смет или да се събират в различни кошове. 

Ето и няколко предложения за отделяне на най-често срещаните отпадъци, за да се използват за рециклиране в домашни условия. 

Кашони и хартиени опаковки от сокове, мляко и други напитки

Когато не са замърсени, кашоните са отлично средство за съхранение на домашни вещи или за преобразуването им в многофункционални кутии. Достатъчно е те да бъдат оцветени с безвредни бои или да бъдат облепите с цветна хартия. По този начин се получава красива и практична мебел. 

Предмети от ежедневието, които можем да рециклираме и използваме отново

Понякога от старите кутии стават хубави къщички за домашните любимци. 

Опаковките, в които е съхранявано мляко или натурални сокове, също са използваеми. Те трябва да се измият и подсушат добре, след което е възможно да се изрежат като чашки за часовете по рисуване на децата. Стават и за красиви моливници.

Стъклени шишета, буркани, бутилки

Стъклените изделия са отличен материал за рециклиране, защото след измиване са напълно приложими вкъщи. Единственото условие е да не са съдържали опасни и отровни съставки. Ако са от напитки и  храни, те пак стават за същата цел. 

Предмети от ежедневието, които можем да рециклираме и използваме отново

Широко се използват за домашно консервиране или съхранение на продукти. А и стъклото е много по добър продукт за запазване на храна, отколкото пластмасовите съдове. Още повече може да се подлага на топлинна обработка.

Неизползваемите стъклени изделия пък отиват директно в контейнерите за стъкло, откъдето ще бъдат транспортирани до цех за преработка. След топлинно обработване, от тях се изработват нови стъклени продукти. 

Ако вкъщи имате други предмети от стъкло като счупени огледала, те се много добър материал за декорация на дома. Всеки може да импровизира и да използва собственото си въображението, за да ги вложи у дома. 

С помощта на подходящото лепило с тях става да се обнови стара маса или да се облепят саксиите за цветя на балкона. 

Текстилни отпадъци

Във всяка къща има стари тениски, блузи и различни ненужни дрехи. Недейте веднага да ги хвърляте на боклука. Ако не са годни за корекция и преправяне, те може просто да бъдат нарязани. 

От остарелите памучни блузи се правят тънки ленти и след като се навият на кълбо, те могат да послужат за материал за направата на оригинални килимчета и постелки. 

В интернет има показани начини за тяхното рециклиране и плетене на подови настилки. От вълнените блузи, старите чорапи и кърпи също може да се ушият облекла за домашните любимци, например. 

Предмети от ежедневието, които можем да рециклираме и използваме отново

Ненужните части задължително се изхвърлят в специализираните контейнери за стари дрехи. Оттам те отиват за преработка. Често заради смесените материи се налага екологична преработка, за да не отделят вредни емисии в атмосферата при последващото третиране на старите дрехи.     

Пластмасови опаковки и изделия 

Пластмасата е навсякъде около нас и все по-застрашително нараства обемът на пластмасовите боклуците, които се изхвърлят ежедневно.  Изделията от пластмаса са сред най-сериозните предизвикателства пред рециклирането. В океана вече има неконтролируемо изхвърлени боклуци, които са с обема на остров. 

Те застрашават живота на водните обитатели и птиците, които ги поглъщат. Затова и голяма част от всеобщите усилия са именно насочени към ограничаване трупането на пластмасови изделия извън специализираните депа. Добрата новина е, че една част от изделията вече могат да се преработват и съхраняват при определени правила. 

Предмети от ежедневието, които можем да рециклираме и използваме отново

Има пластмасови изделия, които могат да се употребяват повторно вкъщи. Затова не винаги бързайте да ги хвърлиш в контейнера. Например, в старите опаковки на козметични продукти е възможно да се съхраняват отново кремове, шампоани и гелове. 

Изработените от по-качествена пластмаса кутии също са годни да получат нов живот в домакинството. За целта в тях може да се съхраняват готови храни, да се поставят прибори и принадлежности, от които всяка кухня се нуждае.  

Консервени кутии 

Металните консервни кутии и кенчета от храни и напитки са отличен вариант да се направят от тях иновативни предмети, които да се превърнат в част от интериора на дома.

Заради безопасността при тяхното ползване, може да се наложи първо да се изпилят режещите краища на кутиите. Хубавото на тези изделия е, че е възможно да се измиват добре с препарат за съдове и с топла вода. 

Предмети от ежедневието, които можем да рециклираме и използваме отново

Повечето подобни кутии се поддават на боядисване и оцветяване с фолио. Понякога хората изработват от тях моливници, поставки за четки или кутии за бижута.    

Стари електроуреди и други предмети

Големите електроуреди е забранено да бъдат изхвърляни директно на боклука и в големите общини се организира транспорт по домовете, за да бъдат превозени до площадките за последваща преработка. Това се отнася и за малките електроуреди, но една част от тях могат да се превърнат в домашни украшения. 

Предмети от ежедневието, които можем да рециклираме и използваме отново

Отнася се за красиви чайници, кафеварки, лампи, часовници, ютии и други. Ако ремонтът им е невъзможен, то с повече креативност може да се преродят в красива дизайнерска вещ.

Снимки: pixabay.com

Подобни статии