Защо да рециклираме стария ни ненужен вече компютър

Опазването на околната среда и природа е цел от изключителна важност за хилядолетието, както за обикновения потребител, така и за бизнеса. Търсите повече информация за това как да постъпите с остарялата си техника в дома или офиса ви? 

Екологията е комплексна тема, която взаимодейства едновременно с няколко сфери, включително наука, технологии и право. Ще се спрем на начините да се съобразим с правителствените разпоредби по въпроса, както и да предпазим природата.

Защо да рециклираме стария ни ненужен вече компютър рециклиране на компютри

Проблеми и предизвикателства при рециклирането на електроника

В днешни дни развитието на технологиите носи някои сериозни плюсове, но също така и някои големи минуси, които не са за пренебрегване. Скоростното напредване на иновациите в софтуерно отношение, например, в днешни дни води до това, че хардуерът бързо се износва морално и трябва периодично да бъде подменян, въпреки че сам по себе си работи перфектно.

Сходни тенденции се наблюдават и при компютърната периферия. Мониторите, да речем, са плоски и матови едва от няколко години. Преди това бяха извити, огромни и доста по-бедни откъм разделителна способност. 

По-късните модели бяха пуснати с висока резолюция, после с ултрависока (HD), след време станаха 4К, а сега последният писък на модата е т. нар. 8К. Кой знае какво ще дойде след него, но със сигурност научните открития няма скоро да спрат. Междувременно, у нас се трупат стари монитори, видеокарти, дъна, и други технологични отломки.

Защо да рециклираме стария ни ненужен вече компютър рециклиране на компютри

Компютърните игри, излизащи всяка година, стават все по-малко съвместими с предходните поколения в хардуерно отношение. Същото се отнася и за професионалните програми, нужни на бизнес сектора. В резултат на това офис сградите и споделените работни пространства се превръщат в истински джунгли от остаряла техника и периферия. 

Чудим се какво да правим с тях и с право – защото не можем просто да ги изхвърлим в кофата за боклук. Това е особен проблем в малките населени места, където нямаме непосредствен достъп до точки за събиране на подобен отпадък.

Съображения за опазване на природата

Основните положения, които са ключови за опазването на околната среда, са заложени и в законодателната уредба на Европейския съюз и Република България. Директивата на ЕС за отпадъците от електрическо оборудване и електроника е приета през 2003 г. Съгласно нормативните текстове, приети у нас през 2007 г., ние нямаме право да изхвърляме подобни предмети заедно с битовия отпадък.

Подобни ограничения се налагат, тъй като компютърната техника може да бъде вредна за природата поради това, че съдържа най-различни токсични вещества като олово, кадмий, хром и т.н. Електрониката, която не е изхвърлена съгласно правилата, може да зарази, например, подпочвените води в района. По този начин ще бъде отровена прехраната на хората, а също и питейната вода. 

Един съвременен монитор, например, може да съдържа до 5-6 процента олово. Платките съдържат оловно-калаена спойка, която също може да бъде замърсител. В Китай през миналото десетилетие проблемът беше станал толкова сериозен, че на места там се налагаше да бъде внасяна вода от километри разстояние, защото местната не ставаше вече за пиене. 

Именно заради това правителствата по цял свят започнаха да взимат мерки и сега по закон, ако не се съобразим с действащата забрана, подлежим на санкция от страна на властите, включително и в България.

Производството на електроника е една от индустриите, които оглавяват черната статистика по количество отпадък в Европа и не само. През последните години международните организации като ООН и ЕС се опитват да се борят с проблема, като приемат препоръки и директиви, провеждат събития с информативен и мотивативен характер, изследват проблема от научна и технологична гледна точка.

Какво можем да направим ние като потребители? Разбира се, ние не бихме могли да рециклираме сами подобно оборудване, защото това изисква да разполагаме с специална инсталация и цяло съоръжение. Със сигурност няма как да постигнем това в домашни условия. От друга страна рискуваме да бъдем глобени от властите, ако си позволим да го изхвърлим заедно в контейнера с останалите отпадъци.

Икономия на енергия и природен ресурс

Но това изобщо не е всичко. Голяма част от компютрите ни, освен вредни, са и супер ценни. Те са изградени от компоненти, които спокойно могат да бъдат използвани и за следващите поколения. Единственото, което е необходимо, за да бъде възможно това, е старата техника да попада в съответните депа, където правилно да се огледа, тества и, ако е повредена безвъзвратно, да се разглоби. Оттам нататък всички елементи и части от тях, които подлежат на преизползване, ще бъдат отделени и запазени, а останалите ще се подложат на рециклиране.

Удължаването на живота на частите и материалите е много важно, тъй като добивът на материал за изработката на нови и нови компоненти изчерпва ценни земни богатства. Освен това преработката на някои видове суровини може да бъде отровна за околната среда и поради това не е редно при наличието на вариант за преизползване или рециклиране да не се възползваме от него.

Да не говорим пък за количеството електрическа енергия, която бихме спестили, ако просто направим така, че да не ни се налага да произведем отново даден винт, или стоманата, която би била нужна за неговата повторна направа.

Впрочем, ограничаването на производството на стомана е изключително важна цел, свързана с опазването на озоновия слой и борбата с климатичните промени. Данни, изнесени от Световната асоциация на стоманената индустрия сочат, че производството на стомана води е свързано с отделянето на огромни количества диоксид.

Къде можем да рециклираме стария си компютър или лаптоп?

Първоначално компютърните отпадъци са се рециклирали едва ли не на ръка от стотици работници в огромни фабрики в Индия и Китайската народна република. Днес повечето модерни преработвателни инсталации за отпадъци от електроника са максимално автоматизирани. Това се прави с цел да се ограничи вредното въздействие, което могат да имат отровните материали върху хората, влизащи в контакт с тях.
Ако се чудите къде и как можете да се отървете от стария лаптоп, не се тревожете. Ако те са в изправност и могат да бъдат използвани, подарете ги на някого! Ако не, няма нужда да търсите повече – ние имаме решение за вас: За безвъзвратно повредената техника можете да се обърнете към лицензирана фирма „Норд Холдинг“. Ние ще ви помогнем да се справите с нея, като ще я рециклираме. При това ще я изкупим от вас на изгодна тарифа.

Подобни статии