Пет неща, които не рециклираме правилно

Във всяко домакинство или офис се натрупват много ненужни неща, а голяма част от тях са отпадъци от опаковки. Те задръстват свободните пространства и събират прах, а всъщност могат да се превърнат в отлична суровина за нещо ново и полезно. Затова всеки трябва да е наясно как се рециклират отпадъците от опаковки.

как се рециклират отпадъците

Защо е важно да рециклираме отпадъците от опаковки ?

Опаковките имат за цел да предпазват изделията и да улеснят транспортирането и съхранението им. Те биват многократни и еднократни, а сред най-разпространените според използваните материали са пластмасови, хартиени, стъклени, метални и други.

Много от опаковките целят да предадат привлекателен вид на продуктите. Но дори и най-красивата опаковка, в един момент се превръща в боклук. Правилният начин да се отървем от опаковките и отпадъците от различен характер е да ги предадем за рециклиране.

На всяка пусната на пазара опаковка трябва да има идентификационен номер и маркировка за рециклиране и вида на материала, от който е изработена. Предвижда се също маркировка за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

Освен че се дава нов живот на материалите, рециклирането на ненужните неща и отпадъците от опаковки носи и други ползи. Преработването на една стъклена бутилка спестява енергията, с която вашият компютър може да работи 25 минути, а вашата перална машина – 10 минути, изчисляват експертите. Един тон рециклирано стъкло също така спестява 600 кг. кварцов пясък и 315 кг. CO2. Един тон рециклирана пластмаса пък спестява електричеството на едно българско домакинство за две години.

И още нещо впечатляващо за любителите на напитки в метални кенчета – енергията, отделена при рециклиране на една алуминиева кутия, стига за 3 часа телевизионно време. Всеки тон рециклирана хартия спасява 13 дървета, твърдят специалистите. От рециклиране на отпадъци печелят всички, а най-много – природата.

Рециклиране отпадъци

Затова на отпадъците от опаковки трябва да се гледа като на важен ресурс, който не трябва да се разхищава. С приемането и преработването им се занимават специализирани фирми за управление на отпадъци.

Знаем ли обаче как правилно да се отнасяме към отпадъците? Ето например 5 неща, които не рециклираме правилно:

Стъклени отпадъци от опаковки

Стъклените отпадъци трябва да се изхвърлят в контейнерите за разделно събиране при спазването на определени правила.

В съдовете за стъкло за рециклиране трябва да се изхвърлят само отпадъци на опаковки: различни бутилки от всякакъв вид и цвят; буркани от всякакви храни; бурканчета и шишета от козметични продукти.

Рециклиране на стъклени отпадъци от опаковки

В контейнерите за разделно събиране не трябва да се изхвърлят: счупени чаши и чинии, порцелан и изделия от огнеупорно стъкло, електрически крушки и луминесцентни лампи; прозорци и огледала; автомобилни стъкла. Това е така, защото стъклото за шишета и буркани е различно от това за прозорци и те се преработват по различен начин. Порцеланът и камъкът пречат най-много при преработката на стъкло, защото не се топят в пещите.

Преди да изхвърлите стъклените опаковки трябва да ги изпразните и да махнете тапите и капачките. Добре е също по възможност да се изплакнат.

Стъклото и металът не променят свойствата си по време на рециклирането. Те могат да бъдат рециклирани отново и отново, пише www-foodpackagingforum-org.

Пластмасови опаковки

В съдовете за разделно събиране на отпадъци може да се изхвърля пластмаса, но за нея също има определени правила. В тях могат да се събират пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, прясно мляко, бира и олио; кофички от кисело мляко и шишета от козметика и санитарни продукти. Пластмасови чаши и чинии трябва да са предварително почистени от остатъците от храна. В съдовете за разделно събиране на отпадъците от пластмаса не трябва да се слагат блистери от лекарства.

Трябва да се обърне внимание и на състоянието на опаковките. Пластмасата е много лека, а с голям обем. Трябва максимално да я смачкаме, за да съберем повече в контейнера, препоръчват експертите по разделно събиране.

Рециклиране на пластмаса

Метални опаковки

Металните опаковки също влизат в списъка за разделно събиране на отпадъци. Това са: метални кенчета от напитки и почистени консервени кутии. Колкото и дребни да изглеждат, капачките от буркани и бутилки също подлежат на рециклиране.

Метални алуминиеви опаковки

Любопитен факт е, че от 1250 кг алуминиеви вторични суровини се получава 1 тон алуминий. Алуминият се рециклира изцяло и процесът може да бъде безкраен. Рециклирането на един тон стомана пък спестява 1.5 тона желязна руда, а също вода и енергия.

Хартиени и картонени опаковки

Отпадъците от хартия и картон също трябва да се изхвърлят в съдовете за разделно събиране на боклук. В тях можете да сложите вестници и списания, кутии от бонбони и сладки, празни кутии от мляко и сокове, кашони, чували и други хартиени и картонени опаковки. Дори корите за яйца могат да бъдат полезни.

Не трябва да се изхвърлят в контейнерите замърсени битови отпадъци, например салфетки, мазни кутии от пица или санитарни материали. Добре е кутиите и кашоните да са предварително сгънати, за да заемат по-малко място.

Хартиени и картонени опаковки

Опаковки на опасни материали

Не трябва да давате за рециклирате опаковки, които съдържат опасни продукти. Такива са всички продукти, които са запалими, корозивни или токсични. Списъкът включва маслени бои, моторни масла, гориво, отрови или медицински отпадъци.

Забраната за изхвърляне на опаковките в контейнерите за разделно събиране се отнася както за метални, така и за стъклени и други опаковки. Ако отпадъците не се третират правилно, те могат да навредят на качеството на водата, човешкото здраве и на цялата природа.

Снимки: nordholding.bg / pixabay.com

Подобни статии