Пътят на рециклирането на електроника – инфографика

Електронен отпадък

Колко електроника изхвърляте всяка година? От стари перални и хладилници до безвъзвратно повредени клавиатури, слушалки и смартфони, почти всяко електрическо устройство може да бъде лесно и ефективно рециклирано. 

Но как точно се случва този процес и по какъв начин могат обикновените потребители да се включат в него? Подготвили сме ви лесна за разбиране инфографика относно пътя на рециклирането на електроника, както и информация за ползите от това. 

Ето как можете да премахнете ненужните устройства и машини по начин, който е максимално съобразен с екологичните нужди на планетата за по-зелено бъдеще.

Рециклиране на електроника: какво представлява?

Рециклирането на електроника е процес, чрез който ценните компоненти на вече ненужните, повредени електрически уреди и периферни устройства се извличат, преработват и подготвят за повторна експлоатация.

Електрическите уреди са направени до голяма степен от материали, които могат да бъдат рециклирани. Това включва различни метали и сплави, други химични елементи (напр. литий), понякога дори стъкло и някои видове пластмаса. 

Невинаги е възможно материалите от един уред да бъдат на 100% рециклирани. Въпреки това, с правилна подготовка и разделяне на съставните му части, много висок процент от уреда подлежи на рециклиране. Това има две основни предимства:

 1. Намалява се общият отпадък по депата, което облекчава складовите нужди, предотвратява корозията и пропиването на потенциално опасни материали в околната среда и намалява парниковия ефект от бунищата;
 2. Осигурява се по-ефикасен и екологично чист достъп до суровини за промишлеността, без нужда да се добиват и пречистват нови такива.

За да бъде рециклиран електронния отпадък, той трябва да се предаде в установените за целта места. Те са снабдени със съответното оборудване и квалифициран персонал, който знае как да третира и раздели компонентите и да подготви всички полезни части за рециклиране.

Можете да видите по-подробна информация за процеса на рециклиране в инфографиката малко по-долу.

Какви видове електроника подлежат на рециклиране?

Монитор на бунище

Много хора не знаят какъв голям процент от електрониката им е годна за преработка. Почти всеки уред, за който можете да се сетите, може да бъде рециклиран. 

Компаниите, които се занимават с такава дейност, обикновено приемат следните видове електроника:

 • Компютри и лаптопи;
 • Таблети и смартфони;
 • Радио приемници, усилватели, тонколони, слушалки;
 • Телевизори и монитори;
 • Малки кухненски уреди – тостери, микровълнови фурни, маши, сешоари, блендери;
 • Големи уреди – перални, сушилни, съдомиялни машини, електрически печки;
 • Скенери и принтери;
 • Климатици и хладилници;
 • Кабели, жици, зарядни устройства.

Във всички тези продукти се съдържат потенциално ценни материали като желязо, алуминий, литий, мед, стомана и други. С правилно разделяне и почистване, те могат да бъдат лесно рециклирани и превърнати в материал за изработката на нови електрически уреди.

Екология и ползи на рециклирането на електроника

Един от основните начини рециклирането да помага на околната среда е по-ниската нужда от добив на суровини. Електроника се използва и произвежда ежедневно, при това с все по-големи темпове. Същевременно, добивът на метали и други химични елементи, които влизат в състава на тези уреди, е изключително вреден и замърсяващ процес.

Статистиката сочи, например, че алуминият, придобит чрез рециклиране, е 95% по-чист от прясно добития такъв. Тоест, изисква се 95% по-малко енергия при рециклирането му, отколкото при първоначалния добив. 

Това значително намалява замърсяването на природата, защото спестява нуждата от огромни количества енергия от невъзобновяеми източници, каквато обикновено се използва в промишлеността за добив на суровини.

Друго основно предимство за екологията е предпазването на околната среда от потенциално опасни материали. Небрежно изхвърлените електрически уреди и устройства понякога съдържат материали, които сами по себе си не са опасни, но могат с времето, под влияние на външни фактори, да се изменят и да започнат да тровят въздуха, почвите и водите около депата, където са изхвърлени. 

Освен че вредят на местната флора и фауна, те могат да достигнат и до хората чрез храната, водата и въздуха.

Още една полза от рециклирането на електроника е отварянето на място за друг отпадък. Някои видове отпадъци не подлежат на рециклиране до такава степен и все пак биват изхвърляни и съхранявани в депата. 

Отделяйки електрониката, която лесно може да се преработи, се освобождава повече пространство за съхранение на общия отпадък. В резултат на това имаме нужда от по-малко на брой или по-малки като размер бунища.

Как да изхвърляте електрониката си правилно

Електроника за скрап

Най-важната стъпка, която трябва да имат предвид обикновено потребители, е да не изхвърлят електрониката с останалия отпадък. Така тя може да бъде напълно затрупана и смесена с други отпадъци, без никой да подозира, че има нещо ценно там. 

Препоръчително е да сортирате старите уреди, периферни устройства и други типове електроника и да ги предавате в пунктове, които приемат електронен отпадък. Може да потърсите информация за най-близките такива места до Вас онлайн. 

Съществуват специални бизнеси, които се занимават с изкупуването на електроника. Също така, повечето сервизни центрове, както и хипермаркетите, специализиращи в продажбата на електроника, обикновено имат програми за прием на такъв тип отпадък, който впоследствие могат по-лесно да предадат за рециклиране в по-голям обем.

Компании като “Норд Холдинг” също се занимават с изкупуването и рециклирането на електроника. Можете да проверите нашите контакти за информация относно площадки за е-отпадък около Вас. Друга опция е да се свържете с нас директно, за да обсъдим как можем да помогнем с ненужната електроника.

Все пак, преди да се стигне дотам, уверете се, че уредите наистина са повредени. Старите телефони, компютри, телевизори, фотоапарати и т.н. могат да не са нужни повече, но ако все още функционират добре, можете да се опитате да ги продадете за втора употреба. Това също е ефективен начин да удължите живота на електрическото оборудване и да спомогнете за опазването на природата по-чиста.

Подобни статии