Значението на процесите по рециклиране в козметичния сектор 

Икономическите анализи сочат, че козметичната индустрия е една от най-бързо развиващите се в световен мащаб. Но дори и без специална статистика е видно, че секторът се разширява максимално. 

Дори не бихме могли да си представим ежедневието без козметични продукти, още повече че техните потребители са от хора от всеки пол и възраст. 

Колкото повече обаче се увеличава броят на козметичните стоки, толкова расте и необходимостта от рециклиране  на опаковките им.    

Значението на процесите по рециклиране в козметичния сектор

Какво е въздействието на козметичната индустрия върху околната среда?

Краткият и ясен отговор на този въпрос е, че въздействието върху околната среда на козметичната индустрия е достатъчно голямо. 

Причините са, че всеки един подобен артикул има опаковка. Тук говорим за козметични продукти като кремове, шампоани за коса, лосиони, лакове, гримове, сапуни, олиа и козметични масла, пасти за зъби и още ред други, които има във всяко едно домакинство и офис. 

Именно поради тази причина в козметиката се генерира огромно количество отпадъци от опаковките на продуктите, които крият риск за околната среда.

Така не особено популярното като понятие рециклиране в козметиката става все по-належащо.

Голяма част козметичните продукти се продават в пластмасови опаковки. След тях следват не по-малко замърсяващите  опаковки от хартия, металните контейнери и стъклените шишета и кутии. 

Във връзка със замърсяването на околната среда огромно значение има и съставът на конкретния козметичен продукт, тъй като не винаги той може да се изхвърли в общия боклук

Например, мокрите кърпички не е допустимо да бъдат изхвърляни при биоразградимата смет или в тоалетната чиния, където рискът от задръстване на канализацията е най-малкият проблем.  

Всяка една опаковка трябва да се изхвърли в подходящия контейнер, тъй като много козметични отпадъци подлежат на последваща обработка могат да се рециклират. 

Това се отнася и за самите продукти. Съвременните компании за производство на козметика задължително продават продуктите с надлежно описание на техния състав, което е добър ориентир за потребителите къде и как да изхвърлят старите и празни опаковки. По този начин се толерира отговорно отношение към съхранение на природата.    

Значението на процесите по рециклиране в козметичния сектор

Как да намалим влиянието от употребата на козметични продукти върху околната среда?

Най-достъпният начин за всеки потребител е да съдейства за рециклиране  на всички възможни отпадъци. В домакинството не е трудно да се вложи отново в употреба част от ненужната ни вече козметика и нейните опаковки. Голяма част от артикулите, които ежедневно се използват, са в стъклени шишета. 

Стъклото е един от най-подходящите отпадъци за повторна употреба. Спокойно може в бурканчетата от кремове или лосиони да се съхраняват други козметични продукти, след като съдовете са добре измити с вода и почистващ препарат. 

Това важи в пълна сила и за много от пластмасовите опаковки на душ геловте и шампоаните, например. 

Значението на процесите по рециклиране в козметичния сектор

Освен че могат да се използват многократно празните опаковки, вредното въздействие на отпадъците може да се ограничи с използването на по-големи разфасовки вкъщи. 

Така от една страна ще спестим пари, защото по-големите количества обикновено излизат по-евтино, а от друга страна ще допринесем за намаляване на боклуците в околната среда.

Добър начин за справянето и ограничаването на сметта е използването на определени продукти с многофункционално предназначение. 

Може би сами сте стигнали вече до извода, че мокрите кърпички са идеално средство за почистване вкъщи. С тях се премахват петна по всякакви повърхности, може да се отстрани прах от мебелите и бялата техника, дори да се почистят обувките на децата.

Остатъците от козметичните олиа също са използваеми за смазване на вратите или шкафовете у дома. Ако ви е останал душ гел или шампоан, които вече не ви допадат, не ги изхвърляйте. Спокойно може да изперете на ръка с тях някоя дреха, която не е подходящо да пуснете в пералнята, например.   

Значението на процесите по рециклиране в козметичния сектор

Значение на процесите по рециклиране в козметичния сектор

Рециклирането на отпадъците има своите огромни ползи за опазването на околната среда, както и за пестенето на ресурси. 

По отношение на козметичните отпадъци, те също генерират големи количества смет. Според данни на Световната асоциация за опазване на околната среда /WWF/ от козметичната индустрия всяка година се отделят над милион и половина тона отпадъци, в резултат на милиардите опаковки на продуктите. 

Това провокира големите компании да използват материали, които максимално да бъдат използваеми като вторични суровини. 

От друга страна масово се стимулира рециклирането в домашни условия и правилното разделяне на отпадъчните продукти, за да стигнат те до преработвателните цехове.   

Основни етапи по рециклиране на козметични продукти

За да се рециклират успешно, козметичните отпадъци трябва предварително да бъдат подготвени за това

Вкъщи това може да се постигне лесно, като се изплакват добре с вода и отмиващ продукт остатъците от козметичните продукти като сапуни, кремове, гелове, балсами и пр. 

Когато те вече са отстранени, опаковките може спокойно да се използват в домашни условия за съхранение на други вещи или продукти. 

Ако пък не можете да ги използвате повече, е добре да бъдат изхвърляни в контейнерите за пластмаса, стъкло или картонени изделия. 

За качествената обработка на отпадъчните продукти е важно също така да се отделят различните по състав елементи. 

Например. бутилките за шампоан, които са направени от пластмаса, може да са с капачки от полипропилен. Това изисква те да бъдат разделени, тъй като се преработват по различни технологии и са различен по вид отпадък. 

Значението на процесите по рециклиране в козметичния сектор

В повечето фирмени магазини за козметични продукти също се насърчава преработката на отпадъците, като се обособяват места за връщане на празните шишета и кутии.

По този начин се намаляват количествата ненужни изделия, които крият риск за замърсяването на околната среда.

Ето и няколко практични съвета за качествено рециклиране и за намаляване на количествата смет вкъщи: 

  • Винаги измивайте пластмасовите и стъклени опаковки от козметични продукти, за да ги използвате евентуално наново.
  • Преди да изхвърлите в контейнера старите опаковки, премахвайте капачките и допълнителните стикери по тях.
  • Изхвърляйте боклука си само на регламентираните за целта места.
  • Превърнете старите опаковки в оригинални вещи като част от интериора на вашия дом. 

Заключение 

Козметичните продукти са неделима част от нашето ежедневие. Всеки ползва неограничен брой сапуни, почистващи препарати, кремове, лакове и всякакви други изделия от тови вид. 

Отговорното отношение към природата изисква тяхното правилно рециклиране. Задължение на всеки от нас е да не допускаме замърсяване на заобикалящата ни среда, което крие риск за качеството на живот на Земята. 

Снимки: pixabay.com

Подобни статии