Рециклиране на строителни материали

Когато говорим за рециклиране, повечето от нас си представяме изхвърлянето на пластмасови, картонени, стъклени и/или алуминиеви отпадъци в контейнери, различени по цветове. Но мислили ли сте си за рециклирането и на строителни материали?

Най-често срещаните строителни материали днес имат алтернативи за рециклиране. Бетон, метали, стъкло, тухли и пластмаси могат да бъдат рециклирани (зависейки от състоянието им) и това ще намали енергийните нужди и емисии с до 90% в повечето случаи.

Рециклирането на строителни и индустриални материали, генерирани на строителен обект, е все по-важно. Ползите за нас и околната среда от рециклирането са значителни. Настоящите оценки показват, че ако целият бетонен и асфалтов тротоар, генериран годишно, бе рециклиран, това би спестило енергийния еквивалент на 1 милиард литра бензин или резултатът би имал ефектa като на премахванетo на повече от 1 милион автомобила от пътя. Голяма част от това спестяване на енергия се дължи на намаленото потребление на природни ресурси, като камъни или добив и рафиниране на петрол.

Рециклиране на строителни материали

Лошо управляваните сметища са опасни за околната среда с изпускане на замърсители в подземните води. От друга страна, рециклирането на строителни материали може да помогне за избягването на този проблем.

Какво може да се рециклира и как?

Старите и излишни материали от вашия строитен обект могат да се рециклират. Те  включват:

          • Зидария, която може да се използва отново за подобряването на пътищата.

          • Прозорци, врати и покриви, ако са в добро състояние, могат да се използват повторно в изграждането на други жилища.

          • Уреди и приспособления, включително мивки и вани, могат да се инсталират на други места.

          • Дървен материал и предмети от дърво, ако са в добро състояние, могат да се използват отново или да се преобразуват в гориво.

          • Металите могат да бъдат претопени и преобразувани в други продукти с разнообразна употреба.

          • Картон и хартия могат да се използват за производство на целулоза и отново да влязат в употреба.

          • Пластмасови щайги/контейнери и найлонови торби могат да се рециклират за топене и създаване на нови продукти или, ако е възможно, да се използват многократно.

          • Боята на маслена основа не може да бъде рециклирана, което означава, че ще трябва да използвате програма за събиране на опасни битови отпадъци (HHW). Ако вашата общност не предлага това, ще трябва да изсушите боята с помощта на кристали от котешка тоалетна и/или вестници, след което може безопасно да я изхвърлите в контейнер за отпадъци. А пък за боя на водна основа рециклирането e напълно възможно.

Рециклиране на строителни материали

Някои от най-използваните строителни материали могат да окажат отрицателно въздействие върху здравето и околната среда, ако просто се изхвърлят в обикновен контейнер за боклуци. Например, гипсокартонът в депата отделя сероводород – отровен газ, а оловото в контакт с водата я прави токсична.

Съвети за изхвърляне и рециклиране на строителните материали:

          • Боя

Първата стъпка за рециклиране на боя е правилното й съхранение. Не забравяйте да покриете контейнера с боя след използване, за да не изсъхне. Можете, също така, да обвиете капака в малка кърпа или найлонова торбичка, за да осигурите допълнително уплътнение. Съхранявайте боята на хладно и сухо място между случаите на употреба.

Ако вече не ви трябват полупразните кутии с боя, вижте дали не може да ги дарите, преди да решите да ги изхвърляте или рециклирате. Много училищни художествени групи, обществени театри и други организации ще приемат използваната боя.

Купете само нужното количество боя. Така няма да имате остатък, който да се чудите какво да направите след приключване на работата ви. Измерете стените, които планирате да боядисате, и умножете дължината по височина, за да определите квадратурата (не включвайте врати и прозорци в умножението). Галон боя ще покрие около 350 квадратни фута с един слой боя.

Рециклирайте празни кутии за боя.

Ако сте изпразнили контейнера с боя, оставете го да изсъхне напълно, а след това рециклирайте кутията с други метали.

          • Азбест

Съдържащите азбест материали трябва да бъдат навлажнени, за да се предотврати навлизането на токсични влакна във въздуха. Тогава кутията с азбест трябва да бъде запечатана и ясно надписана. След това материалът тябва да бъде отнесен единствено до сметища, лицензирани да приемат азбест.

След като пристигне на депото, той се оставя в специална зона, предназначена само за азбест. Депото е отговорно да гарантира, че няма изтичане или емисии от азбеста в околната среда, защото винаги има възможност да се замърси почвата, въздуха или водата.

          • Тухли

Тухлите могат да бъдат възстановени и използвани повторно в сгради, стени и инфраструктура, като мостове и канализация. Неповредените тухли дори могат да бъдат продадени. А пък повредените тухли могат да бъдат използвани за изграждане на повърхности, като подовете на тенис кортове или атлетически писти.

Допълнително, при рециклиране, ако тухлите са замърсени със следи от мазилка, те могат да се разградят до много фин материал, които може да се използва вместо пясък или дори да бъде превърнат в нови тухли.

Рециклиране на строителни материали

          • Стъкло от прозорци

Ако прозорците не са боядисани с оловна боя, има няколко варианта за рециклирането им.

Докато стъклените бутилки са постоянно рециклирани без проблем, същото не може да се каже за стъклото на прозорците. Двата вида стъкло имат различен химичен състав и температури на топене, което означава, че те не могат да се рециклират заедно, защото стъклото от прозорци често има някакво покритие. Има много различни видове стъкла, затова те не могат да се комбинират в процеса на рециклиране.

Но въпреки че стъклото за прозорци не се рециклира лесно, има много други етични възможности за използването му. Например, то може да бъде разтопено и преработено в фибростъкло. Счупеното стъкло може да се комбинира с бетон за създаване на подови плочки и плотове. Някои компании дори използват старо стъкло за материали с декоративни цели.

Може да попитате, например, дали някои от местните училища няма да го искат. Възможно е там да има художници, които работят с него и да го приемат като дарение.

Рециклиране на строителни материали

Повторната употреба на рециклирани материали е силно иноваторски, ефективен и артистичен израз на дизайни с мисъл за околната среда. За строителите на обекти използването на рециклирани материали може да бъде удовлетворяващо и дори забавно.

В зависимост от местоположението ви, ще има различни видове рециклиращи средства и ресурси. След като откриете вашите местни рециклиращи компании и научите какво имате и нямате право да рециклирате, според правилата на местната компания, започнете!

Околната среда ще e щастливa, че сте го направили.

Подобни статии