Рециклиране на стари автомобили – защо е полезно

Може да е странно, но дори и в ХХI век все още има хора, които не са запознати с ползите на рециклирането на стари автомобили. Дори и да имате много скъпи спомени, свързани с вашата кола, рано или късно идва време да си подарите по-нова и трябва да решите какво да правите със старата.

Задавали ли сте си въпроса, защо трябва да предадете старата си кола в автоморга, вместо да я оставите да гние на паркинга? Идеята тя да стои с месеци и години пред блока, не е никак добра. Вместо това може да я предадете на скрап, за което фирмата ще ви плати. Ако вашият автомобил е изживял живота си, той лесно може да се превърне в опасност за околната среда.

Най-добрият начин да се премахнат подобни автомобили е да се рециклират. Много части, инжекционни уредби с газ и др. могат да бъдат използвани повторно, а металите да бъдат рециклирани. Всеки тон стомана, която се рециклира от стари автомобили, помага за икономия на немалко природни ресурси.

Освен това е далеч по-лесно и по-евтино, отколкото да се да се добива изцяло нова стомана. Рециклирането  намалява замърсяването, причинено от добива на стомана, както и за запазване на природните ресурси.

Рециклирането на стари автомобили е важно поради няколко причини:

  • Опазване на околната среда от замърсяване
  • Пестене на природния ресурс – желязо
  • Помага на всеки да разчисти дома си, при това срещу припечелване на някой и друг лев
Рециклиране на стари автомобили

Как да извлечем  максимум полза от стария си автомобил?

Много хора имат  стара кола, от която желаят да се отърват час по-скоро. Бракуването на автомобил е цялостен процес, но има неща, които трябва да имате предвид, за да извлечете максимална полза от него.

Премахване на негодните автомобили от пътя

Рециклирането на стар автомобил и инвестирането на пари в  нова кола е мъдро решение. Износените автомобили, които все още се движат по пътищата,  отделят голямо количество газове, които замърсяват околната среда. А и непрекъснато се повреждат.

Ако колата ви изисква ремонт твърде често или цената на този ремонт надхвърля цената на превозното средство, най-доброто решение е да я изпратите за рециклиране и да я замените с нова. Ето защо рециклирането е най-добрият начин за премахване на негодните превозни средства от пътищата.

Ако  колата ви е претърпяла ПТП или е стара и ръждясала,  има неотстранима повреда или  се нуждае от неоправдано скъп ремонт,  отървете се от нея час по-скоро. Даже ще спечелите пари. Ето как става това:

  • Чрез предаване на цялата кола за скрап, от където може да се спечели една добра сума
  • Чрез разпродаването й  на части. Всяка годна авточаст може да си намери ново приложение, а така продадена, колата  може да донесе двойно по-голям доход за притежателя си
  • Намерете пункт за изкупуване на стари коли. Автоморгите са един такъв вариант. На тези места, освен авточасти, всеки може да намери конкретни автомобилни детайли, от най-малките до най-големите, за дадена марка и модел автомобил
Рециклиране на стари автомобили

За скрап се предават всякакви коли – от леки до тежкотоварни коли, в това число стопански инвентар, автобуси, камиони, мотори и т.н. Цените за една предадена за скрап кола варират от 200 до 2000 лева, в зависимост от количеството на желязото, съдържащо се в нея, от компанията изкупвач и от формалностите по самото предаване. Колкото по-подготвен за рециклиране автомобил предавате, толкова по-добро заплащане ще получите за труда, положен по него.

Документацията при предаването на автомобила за скрап обикновено се урежда от купувача. Фирмата, занимаваща се със скрап, издава необходимите документи за отписване на колата от КАТ, за което вие вече не сте ангажирани да плащате данъци.

Следва превозване на нефункциониращото превозно средство до складовете на фирмата. От там се отделят всички части, от които може да се направи нещо, като да се продадат за втора употреба например, а от всичко останало се правят заготовки след процедури на пресоване, рециклиране и т.н.

Всичко, от което се нуждаете по вашия автомобил, може да намерите в оторизирани места, наречени автоморги. Там могат да предложат части за вашия автомобил, които напълно да отговарят по качество, марка и модел на вашата кола.

Рециклиране на стари автомобили

Какво трябва да знаете, преди  да предадете старата си кола за скрап?

Когато е настъпил моментът да се разделите със старото желязо в гаража, е добре на първо време да проучите пазара за скрап и да издирите фирмата, която ще ви предложи най-изгодните условия и цени за бракувания ви автомобил. След като намерите и осъществите връзка с автоморгата, може да договорите на място или по телефона начин за превозване до мястото за събиране на скрапа.

След превозването му идва друг важен момент – уреждане на въпросите по документацията и по-конкретно отписването на МПС-то от регистрите на КАТ. Често всичко това се поема от фирмата изкупвач, но в немалко случаи и вие сами може да се нагърбите с изпълнението, за да икономисате пари.

Когато предавате колата си за скрап на части, вие ще вземете много повече от това да я предете на цяло. Как да предадете колата си на части, може да се консултирате със специалисти, които ще ви съдействат за нейното разфасоване и сортирането на частите, които биха могли да се използват за втора употреба. Остатъците, от които нищо не става, ще се претопят.

Данните, които ще са нужни на специалиста, за да подготви колата ви за скрап, са:

  • в какво състояние е автомобилът ви
  • коя част колко съхранена е
  • коя част функционира и коя не

За хората, които ще я разфасоват, трябва да знаят размерите на автомобила, защото в последващите стъпки за тях е изключително важно къде ще я обработват, дали  ще трябва да бъде повдигната с лифт, за да се видят долните й части. След като уточните тези подробности, може да пристъпите към отстраняване на седалките, гумите и т.н.

Рециклиране на стари автомобили

Каучукови отпадъци

Друга голяма полза от рециклирането на стари автомобили е оползотворяването на гумите, които също са рециклируеми. Те ще се превърнат в каучук, който е толкова устойчив и издръжлив, колкото новопроизведения. Гумените парчета могат да се използва за направата на изтривалки, обувки, гумени настилки за игра и за почти всичко друго, за което се сещате. Те също могат да бъдат използвани за гориво в циментовите пещи.

В обобщение

Най-умният начин да се отървете от стария си автомобил, е да го рециклирате. Може да наемете фирма за скрап на коли, която ще ви помогне в този процес. Тя обикновено ще прибере  колата ви без допълнителни разходи и дори ще ви плати добра сума пари в замяна. Така вие ще изпълните своя дълг  към околната среда, от която и вие сте част.

Подобни статии