Ценови анализ на бронзoвия скрап: Какво да очакваме през 2024 година?

Пазарът на метали винаги е бил подложен на значителни колебания, и бронзовият скрап не прави изключение. През последните години цените на този метал се движат в синхрон с глобалната икономика, което прави бронза важен индикатор за здравето на производствените сектори като строителството, автомобилната индустрия и електрониката. С навлизането в 2024 година е важно да разгледаме какви тенденции ще повлияят на цените на бронзовия скрап и какви фактори ще оформят пазара през следващите месеци.

Бронзът е сплав, основно съставена от мед и калай, и намира широко приложение в различни индустрии поради своята устойчивост и отлични електропроводни качества. Рециклирането на бронзов скрап има значителна роля в осигуряването на суровини за тези индустрии, като покрива над 50% от нуждите на световното производство. През 2023 година цените на бронзовия скрап достигнаха между 5 500 и 6 500 долара за тон, въпреки това през последните десетилетия се наблюдават периоди на значителни колебания в цените.

Актуални тенденции

През 2023 година цените на бронзовия скрап претърпяха редица колебания, като основните фактори за това бяха глобалните икономически събития, свързани с войната в Украйна, нарастващите енергийни разходи и проблемите във веригите за доставки. Най-високата цена за бронзов скрап беше отбелязана през май, когато тя достигна 6 700 долара за тон, което се дължи на ръст в търсенето на метали от страна на строителния сектор в Северна Америка и Азия.

Основната причина за високите цени на бронзовия скрап е стойността на медта – металът, който съставлява между 60% и 90% от бронза. През 2023 година цените на медта се движиха в диапазона между 8 500 и 9 800 долара за тон, което оказа значително влияние върху пазарните стойности на бронзовия скрап. Медта, поради своята важност за глобалните индустрии, е изключително податлива на промените в икономиката, а също така и на фактори като търговски санкции и проблеми с добива. Например, през 2021 година цената на медта скочи до рекордните 10 700 долара за тон, което автоматично повиши и стойността на бронзовия скрап до около 7 000 долара за тон – ръст, предизвикан от нарастващото търсене на суровини за възобновяеми енергийни проекти и електромобили.

Най-големите колебания в цената на бронза през годините

Ценовата историята на бронзовия пазар през последните десетилетия отбелязва периоди на драматични ценови движения. Един от най-значимите примери е 2008 година – по време на глобалната финансова криза. В началото на годината цените на бронзовия скрап бяха около 6 500 долара за тон, но с настъпването на икономическата криза и срива на търсенето на индустриални метали, стойността на бронзовия скрап падна до под 3 000 долара за тон в рамките на няколко месеца. Това понижение беше в резултат на спада в глобалното индустриално производство, затварянето на фабрики и намаляването на инвестициите в инфраструктурни проекти.

Друг пример за рязка промяна в съотношението бронз-цена беше през 2011 година, когато цените на бронзовия скрап и медта отбелязаха внезапен скок, предизвикан от бума на суровините след финансовото възстановяване. В този период цените на медта достигнаха нов рекорд от над 10 000 долара за тон, което автоматично вдигна и цената на бронзовия скрап до 8 000 долара за тон. Причината беше глобалното търсене на суровини, особено в Китай, където индустриалното производство и строителството бяха в нов разцвет. 

Фактори, които ще повлияят на цените през 2024 г.

През 2024 година се очаква някои основни фактори да играят важна роля за ценовите движения на бронзовия скрап. Ето някои от най-съществените:

Глобално търсене на мед и бронз

Продължаващото нарастване на търсенето на мед и бронз в индустрии като автомобилната и строителната ще бъде ключов фактор. През последните години глобалното търсене на мед се е увеличило значително и се очаква да достигне до 26 милиона тона през 2024 година. Увеличението в търсенето на мед пряко ще засегне и цените на бронзовия скрап, тъй като той е основен източник на този метал за рециклиране. Очаква се също така, че инфраструктурните инвестиции в Азия и Европа ще стимулират допълнителен ръст на търсенето.

Разходи за добив и преработка

Нарастващите разходи за енергия и добив на метали, съчетани с липса на нови инвестиции в добивната индустрия, ще продължат да оказват натиск върху цените на бронзовия скрап. През 2023 година оперативните разходи на минните компании се увеличиха с около 12%, основно поради високите цени на електроенергията и горивата. Това увеличение вероятно ще продължи и през 2024 година, водейки до по-високи цени на суровините и съответно на бронзовия скрап.

Геополитически рискове и регулации

Сегашната политическа ситуация и глобалните търговски отношения играят важна роля в определянето на цените на металите. Например, санкциите срещу Русия – един от водещите световни производители на мед и калай – продължават да ограничават достъпа до ключови суровини за много производители. Това, в комбинация с търговските ограничения и протекционистките мерки, може да доведе до допълнителни затруднения в доставките на метали и да повиши цените на бронза.

Търсенето на зелени технологии 

Увеличеното търсене на зелени технологии и електромобили също ще играе съществена роля за определянето на цените на бронзовия скрап. Много от тези технологии изискват значителни количества мед и бронз, особено за електрическите компоненти. Секторът на възобновяемата енергия също продължава да расте с бързи темпове, като търсенето на мед за соларни панели и вятърни турбини е нараснало с 15% през 2023 година. Очаква се тази тенденция да се запази и през 2024 година.

Прогноза за ценовите движения

Прогнозите за 2024 година сочат, че цените на бронзовия скрап в България ще продължат да се движат между 6.74 – 6.87 лв./кг., което е приблизително 3,700 – 3,800 долара за тон, в зависимост от глобалните икономически условия и търсенето на мед. Големите индустрии, които разчитат на бронз, ще продължат да увеличават търсенето, което вероятно ще доведе до по-нататъшни увеличения в цената. Анализатори прогнозират, че търсенето на мед ще нарасне с около 3% през 2024 година, което ще поддържа стабилни нива на цените на бронзовия скрап, така че поне през тази година не се очаква спад.

Същевременно възможността за геополитически сътресения или резки промени в търговските отношения между страни като Китай и САЩ може да доведе до краткосрочни колебания в цените на бронзовия скрап, като в най-лошите сценарии те могат да се покачат до 7 500 долара за тон.

Ролята на Nord Holding в пазара на бронзов скрап

Звучи нескромно, но Nord Holding не сме просто поредната компания в сферата на събирането и преработката на метален скрап, а истински лидер, който активно участва в промените на индустрията. С над 20 години опит зад гърба си, ние знаем колко важни са устойчивите и иновативни решения, особено когато става дума за рециклиране на метали. С всяка година търсенето на бронзов скрап се променя, и ние сме готови да отговорим на него, благодарение на опита, който имаме.

Тук, в Nord Holding, вярваме, че устойчивостта и кръговата икономика не са просто модерни думи, а необходимост. Затова активно работим за намаляване на влиянието върху природата и опазването на ресурсите, от които зависи планетата ни. С помощта на съвременни технологии за сортиране и преработка, всеки метал, който обработваме, преминава през процеси, които максимално запазват качеството и минимално губят стойността му.

Част от нашата философия е и да насърчаваме използването на рециклирани метали в различни индустрии. Вярваме, че такъв подход не само ще намали нуждата от нов добив на суровини, но и ще спомогне за изграждането на по-зелено и устойчиво бъдеще. В Nord Holding се гордеем, че сме част от една индустрия, която не само подпомага икономическия растеж, но и активно работи за опазването на нашата планета за следващите поколения.

Заключение

Изводите на анализаторите са, че ценовите движения на бронзовия скрап през 2024 година ще бъдат резултат от комбинацията на няколко глобални фактора – нарастващото търсене на мед, увеличаването на разходите за добив и производствена дейност, както и влиянието на геополитическите конфликти и санкции. За бизнеса, ангажиран в рециклирането на метален скрап, предизвикателствата ще се състоят в управлението на повишените оперативни разходи и осигуряването на стабилни доставки на суровини.

Въпреки че цените могат да останат нестабилни, очакваното увеличено търсене в индустрии като възобновяемите енергийни източници и електротехническите компоненти ще поддържат високи нива на цените на бронзовия скрап. Инвеститорите и бизнесите, които разчитат на този ресурс, трябва да се подготвят за динамична година, изпълнена с възможности за растеж, въпреки потенциалните рискове.

Често задавани въпроси

Как се определят цените на бронзовия скрап?

Цените на бронзовия скрап се определят от глобалните цени на медта, търсенето и предлагането на метали, както и икономическите условия.

Какви фактори влияят на колебанията в цените?

Фактори като икономическата стабилност, търсенето от промишлеността, глобалните финансови кризи и иновации в рециклирането влияят на цените.

Какво се очаква за цените на бронзовия скрап през 2024 г.?

Прогнозите показват, че цените на бронзовия скрап ще варират между 3,700 и 3,800 долара за тон.

Подобни статии