Какво е въздействието на пластмасовите сламки върху околната среда?

Пластмасовата сламка е най-достъпното нещо, което се предлага във всяка сладкарница, кафе, на лавката за закуски и навсякъде другаде, където ви потрябва.

Можете да си я изберете по цвят сами от чашата на бара. А ако сте в ресторант и са забравили да ви я донесат, сервитьорката сконфузено ще побърза се извини и веднага ще ви поднесе.

Тази картина ни е толкова позната, че даже не се замисляме как тези пластмасови сламки се превърнаха в напаст за природата и за нас самите.

Какво е въздействието на пластмасовите сламки върху околната среда?

Разбира се, вече и децата знаят колко лошо е въздействието на пластмасовите сламки върху околната среда.

Под натиска на европейските еко регулации те постепенно изчезнаха от заведенията за обществено хранене, заменени с алтернативни изделия, но в магазинната мрежа все още можете да си купите цяло пакетче от сто броя, при това на никаква цена.

Вече няма съмнение обаче, че пластмасовите сламки, както и много други пластмасови продукти  са изключително опасни замърсители, които могат да увредят морския живот и околната природа.

Разпадат се бавно и се натрупват във водите и почвата, предизвиквайки сериозни проблеми за екосистемата.

Заместването им с алтернативи е пътят за намаляване на техния отрицателен отпечатък върху околната среда.

Какво е въздействието на пластмасовите сламки върху околната среда?

Защо пластмасовите сламки се категоризират като замърсители?

Пластмасовите сламки наред с другите пластмасови отпадъци се категоризират като първостепенни замърсители на околната среда.

Специално сламките представляват консуматив за еднократна употреба и се изхвърлят след всяко използване, вместо да се рециклират или разтварят.

Те са изработени от неразграждащи се материали, което означава, че им трябва не една година, а десетки, понякога и стотици и хиляди, за да се разпаднат естествено в околната среда. 

При изхвърляне на пластмасови сламки на сушата или във водите, те предизвикват замърсяване на околната среда и могат да доведат до вредни последици за животните, растенията и екосистемата.

Затова заместването им с по-устойчиви алтернативи за опазване на околната среда е наложително.

Какво е въздействието на пластмасовите сламки върху околната среда?

История и произход на пластмасовите сламки 

Още през III век преди новата ера шумерите изобретили сламката в търсене на начин как да прецедят едрите примеси, които се утаявали на дъното на бокалите с любимата им бира. 

Всъщност, тогава сламката си била направо ювелирно изделие и представлява тръбичка от чисто злато, украсена с изумруди и диаманти. 

В началото на XVIII век се появяват сламки, които вече наистина отговарят на името си, защото са направени от ръжени стъбла. 

Несъвършенството им се изразявало в това, че сламата много бързо се намокряла и омеквала от течността и напитката започва да „удря“ на ръж.

След ръжената, идва ред на хартиената сламка, която е патентована в края на 18 – ти век от Марвин Стоун.

Пластмасовите сламки са сравнително ново изобретение в сравнение с другите предмети от пластмаса. 

Историята им започва през средата на 20 – ти век.

Първата пластмасова сламка е патентована през 1937 г. от американския инженер Джозеф Фрийлън, който я нарича “Strawz”. Тази ранна версия обаче не била особено успешна и не се разпространила масово.

По-късно, през 1950 – те години, сламките от пластмаса стават по-популярни, когато фирмата “Джонсън и Джонсън” започва да произвежда тънки пластмасови тръбички за своите болнични пациенти.

С развитието на пластмасовата индустрия и увеличаването на употребата на пластмасови продукти през 60 – те и 70 – те години на миналия век, пластмасовите сламки стават все по-популярни в ресторантите и баровете.

През последните десетилетия обаче, хората все повече осъзнават вредата  от пластмасовите отпадъци за околната среда.

Различни екоорганизации и екоактивисти впрягат всичките си сили в борбата за намаляване на употребата им. 

Много държави, градове и бизнеси започнаха да забраняват или да ограничават употребата на пластмасови сламки в опит да намалят замърсяването на околната среда и да насърчат използването на по-безвредни алтернативни варианти на пластмасовите сламки.

Какво е въздействието на пластмасовите сламки върху околната среда?

Проблеми, свързани с пластмасовите сламки и тяхното влияние 

Пластмасовите сламки представляват сериозен проблем за околната среда поради следните основни причини.

Дълготраен разпад

Пластмасовите сламки са направени от неразграждащи се материали, което означава, че те се разпадат много бавно в околната среда.

Този процес може да отнеме стотици години, оставяйки замърсители в природата за дълъг период.

Замърсяване на океаните и моретата

Сламките от пластмаса са и един от основните замърсители на морската среда. Когато бъдат хвърлени или изхвърлени на неподходящо място, те попадат в океаните и моретата, където причиняват щети на морските организми. 

Животните могат да ги погълнат или да се оплетат в тях, което може да доведе до наранявания и дори смърт.

Увреждане на екосистемата

Замърсяването с пластмасови сламки може да причини увреждане на екосистемата. 

Те могат да влияят на водните потоци, почвата и дивите животни, което на свой ред може да повлияе на баланса на цялата екосистема.

Микропластика

Пластмасовите сламки могат да се разпаднат на много малки частици, известни като микропластика.

Тези частици могат да се натрупват във водите и хранителните вериги, като имат потенциал да влияят на здравето на хора и животни.

Поради тези проблеми, много страни и общества предприемат мерки за ограничаване или забраняване на употребата на пластмасови сламки и ги заменят с техни устойчиви алтернативи.

Какво е въздействието на пластмасовите сламки върху околната среда?

Могат ли да се рециклират и как?

Обикновено пластмасовите сламки попадат в графата трудни за рециклиране в много системи за рециклиране на пластмаса поради тяхната форма и размер.

Повечето сортиращи съоръжения не могат да ги обработват ефективно поради тяхната малка големина и издръжливост.

Съществуват някои програми и инициативи, които се опитват да рециклират пластмасови сламки, но те са ограничени и не се предлагат навсякъде. 

Ако пожелаете да рециклирате пластмасовите сламки и вашият регион предоставя възможност за това, следвайте местните указания и насоки за рециклиране. 

Въпреки това, за да намалят въздействието на пластмасовите сламки върху околната среда, бизнесът и правителствата все повече се обръщат към техни алтернативи, които са по-устойчиви.

Това може да включва използването на метални, стъклени или биоразградими сламки, които са по-лесни за рециклиране или се разграждат по-бързо в природата. 

Най-добрият подход обаче е, че трябва да се намали общата употреба на еднократни пластмасови сламки и да се стремите към устойчиви алтернативи, които намаляват вредния отпечатък върху околната среда.

Какво е въздействието на пластмасовите сламки върху околната среда - сламки

Какви са алтернативите на пластмасовите сламки?

Има няколко устойчиви алтернативи на пластмасовите сламки, които могат да помогнат да се намали вредното им въздействие върху околната среда.

 Някой от тях споделяме по-долу в материала.

Биоразградими сламки

Този вид сламки са направени от биологично разградими материали като например пшенично или царевично нишесте.

Те се разграждат по-бързо от стандартните пластмасови сламки и имат по-малък негативен отпечатък върху околната среда.

Метални сламки

Сламки от неръждаема стомана, алуминий или други метали са издръжливи и могат да се използват многократно. Те могат да се измиват и използват повторно, което ги прави отлична алтернатива за пластмасовите сламки.

Стъклени сламки

Сламки от стъкло са една от най-устойчивите алтернативи. Те са безопасни за употреба и лесни за почистване, но не са трайни, защото лесно могат да се счупят.

Бамбукови сламки

Сламките от бамбук са естествени и биоразградими. Те са устойчиви и могат да се използват повторно.

Силиконови сламки

Силиконовите сламки са меки, гъвкави и подлежат на многократна употреба. Те се предлагат в различни цветове и размери.

Изборът на алтернатива зависи от вашите предпочитания и нужди, но преходът към по-устойчиви опции може да помогне за намаляване на замърсяването с пластмасови отпадъци и поддържането на по-здрава околна среда.

Заключение 

Пластмасовите сламки представляват сериозен проблем за околната среда поради техния дълъг разпад, което довежда до замърсяване на морската среда, увреждане на екосистемата и нарастващо присъствие на микропластика.

Решението на проблема е използването на техни устойчиви алтернативи като биоразградими, метални, стъклени, бамбукови или силиконови сламки, които могат да помогнат за намаляване на негативното въздействие върху околната среда.

Преходът към по-устойчиви опции е от съществено значение, за да съхраняваме природата и животните и да опазваме околната среда за бъдещите поколения.

Снимки: Pixabay

Подобни статии