Как се използват стоманените отпадъци за производството на арматурно желязо

Източник: Freepik

Знаете ли, че всеки път, когато преминавате по мост или влизате в нова сграда, вероятно „влизате в контакт“ с нещо, което е било част от стар автомобил или излязла от употреба битова техника? Да, това е възможно благодарение на рециклирането на стомана, която след обработка се превръща в арматурно желязо. Как стоманените отпадъци се превръщат в арматурно желязо? А какви са пазарните фактори определят цената му, за да се превърне от отпадък във важен строителен материал? 

В тази статия ще разгледаме именно тези въпроси: процеса на рециклиране на стоманата, факторите, които определят цената на арматурното желязо, и глобалните тенденции, които оказват влияние върху този важен пазар.

Процесът на рециклиране на стоманените отпадъци

Рециклирането на стоманени отпадъци е изключително важно, тъй като не само намалява нуждата от нови ресурси, но и помага за опазването на околната среда. Ефективното управление на стоманения скрап оказва огромно влияние за намаляването на въглеродните емисии и енергийните разходи, необходими за производството на нова стомана. 

Но как точно се случва този процес и как стоманените отпадъци се превръщат в ново арматурно желязо? Нека разгледаме основните етапи:

1. Събиране на стоманения скрап

Процесът започва със събирането на стоманени отпадъци от различни източници. Това включва метален скрап от автомобили, строителни отпадъци, стари битови уреди, индустриални отпадъци и дори употребявани метални продукти, които вече са излезли от употреба. 

Според данни на Международната асоциация за рециклиране на стомана, глобалната индустрия за рециклиране събира и преработва около 600 милиона тона стоманен скрап всяка година, което представлява значителен дял от общото производство на стомана.

2. Сортиране и предварителна обработка

Събраните стоманени отпадъци не са еднакви по качество и съдържание. Ето защо следващият важен етап е сортирането на различните видове метал. Сортирането обикновено се извършва чрез използване на мощни магнити, които разделят стоманата от другите видове метали и материали като пластмаса, дърво и гума. Именно тази стъпка осигурява чистота на рециклираната стомана. Примеси като мед или алуминий могат да компрометират качеството на крайния продукт.

След сортирането, стоманените отпадъци преминават през процес на раздробяване. Големите метални обекти се нарязват на по-малки парчета с помощта на индустриални машини за рециклиране, което улеснява следващите етапи на обработка.

3. Стопяване на стоманата

След като стоманеният скрап е сортиран и раздробен, той е готов за стопяване. Това се извършва в електродъгови пещи (EAF), които са специално разработени за топене на метален скрап. Пещите използват електрически дъги, които създават интензивна топлина и така стопяват металните отпадъци. Този процес е значително по-ефективен от добива на нова стомана, тъй като спестява до 74% от енергията, необходима за производството на първична стомана от желязна руда.

Електродъговите пещи могат да преработват различни видове скрап, което ги прави универсално решение за рециклиране. Процесът на топене може да отнеме от няколко минути до няколко часа в зависимост от количеството и качеството на скрапта.

В пещите стоманеният скрап се стопява и примесите се отстраняват. След като стопената стомана бъде пречистена, към нея могат да се добавят други елементи, като въглерод или хром, за да се подобрят нейните свойства. По този начин се постига оптималното съотношение на здравина и устойчивост, необходимо за производството на арматурно желязо.

4. Формиране и охлаждане

След като стоманата е стопена и подготвена, тя преминава през процеса на формоване. За производството на арматурно желязо, стопената стомана се излива в специални форми, където се оформя на дълги пръти или пръчки с определен диаметър. Тези пръти се използват за укрепване на бетонните конструкции в строителството.

Формоването обикновено се извършва чрез непрекъснато леене, където стоманата се излива в непрекъснат поток и след това се охлажда постепенно, за да запази здравината си. Готовото арматурно желязо се нарязва на необходимата дължина и вече е подходящо за използване в строителни проекти.

5. Контрол на качеството и сертификация

Един от най-важните етапи в производството на арматурно желязо е контролът на качеството. Рециклираната стомана трябва да отговаря на строги стандарти, за да гарантира безопасността и дълготрайността на строителните проекти. Всеки произведен прът от арматурно желязо преминава през серия от тестове за здравина, гъвкавост и устойчивост на корозия.

След като арматурното желязо бъде сертифицирано и одобрено, то е готово за доставка до строителни площадки по целия свят. Рециклираното арматурно желязо има същите характеристики като новопроизведеното, но се произвежда с по-малко енергийни ресурси и с по-малко въздействие върху околната среда.

Търсене на арматурно желязо: Кой купува и защо?

Източник: Freepik

Основните потребители на арматурно желязо са строителните компании, големите инфраструктурни проекти и инвестиционните фондове, насочени към ново строителство. Строителните компании използват арматурното желязо за укрепване на основите на новите сгради, мостове и тунели. 

Важно е да се подчертае, че големите инфраструктурни проекти, като изграждането на магистрали, железопътни линии и модернизация на обществен транспорт, също създават значително търсене на този материал. Тези проекти са стратегически важни за икономическото развитие на даден регион и често изискват значителни количества арматурно желязо.

В Европа, тенденциите в строителния сектор оказват пряко влияние върху търсенето на арматурно желязо. В Германия, например, строителните проекти за обновяване на инфраструктурата и разширяване на транспортната мрежа водят до увеличаване на търсенето. През 2023 г. инвестициите в инфраструктурни проекти в Германия нараснаха с 10%, което доведе до значително повишаване на нуждата от строителни материали, включително арматурно желязо.

Франция също е важен играч на европейския пазар. Проектите за модернизация на железопътната мрежа и новото строителство на зелени сгради доведоха до увеличение на търсенето на арматурно желязо с 8% през последната година. 

На юг, Испания и Италия също демонстрират растеж. В Испания, инвестициите в строителството и реконструкцията на старите сгради водят до увеличаване на търсенето на арматурно желязо с 5% през последната година. Италия, със своите амбициозни проекти за обновление на историческите сгради и новото строителство, също показва положителни тенденции.

Обаче, не всички региони изпитват ръст в търсенето. Във Великобритания, икономическата нестабилност след Брекзит оказа влияние върху строителния сектор, водейки до намаляване на инвестициите с 3% и спад в търсенето на арматурно желязо. Това е пряко свързано с отложени и отменени строителни проекти.

В Южна Европа, икономическите затруднения в Гърция и Португалия също водят до спад в търсенето. Гръцката икономика, която се възстановява след дълга рецесия, и Португалия, която се сблъсква с икономически проблеми, срещат затруднения в реализирането на нови строителни проекти. А това неизменно води до забавяне на търсенето на арматурно желязо в тези страни.

В Азия, Индия и Китай, които традиционно са големи пазари и производители на арматурно желязо, също се наблюдава известен спад. В Индия, затрудненията в икономическото възстановяване след пандемията и забавянето на инфраструктурни проекти са довели до намаляване на търсенето вътре в страната. Тенденция, която за сега не се отразява значително върху износа на арматурно желязо, имайки предвид, че Индия е сред водещите производители на материала. 

В Китай, въпреки че страната продължава да инвестира в строителство, новите политики за намаляване на въглеродните емисии и пренасочване на инвестиции към устойчиво строителство водят до по-ниско търсене на традиционни стоманени продукти в страната. От 2022 г. насам, китайските власти наложиха ограничения на строителните проекти поради ограничения върху дълговата експанзия и регулиране на недвижимите имоти, което доведе до намаление на търсенето на арматурно желязо с около 4% за вътрешни проекти.

Както става ясно, търсенето на арматурно желязо е динамично и се влияе от множество фактори – икономически условия, политически решения и инвестиции в строителството и инфраструктурата, а всичко това оказва влияние и на цената на арматурното желязо. Затова и разбирането на тези тенденции е изключително важно за всички участници на пазара, които се опитват да предвидят и се адаптират към промените в търсенето на този важен строителен материал.

Предлагане и производство: Кой произвежда и как?

Източник: Freepik

В световен мащаб няколко страни и компании доминират в производството на арматурно желязо. Тези гиганти в индустрията диктуват правилата и доставят стомана за огромни строителни проекти. Кои са основните играчи:

Китай

Няма как да говорим за производство на стомана без да споменем Китай. Страната произвежда почти половината от световната стомана, което е направо умопомрачително. Компании като China Baowu Steel Group и HBIS Group са гиганти в индустрията. С огромен капацитет за производство и рециклиране на стомана, Китай е не само водещ играч, но и определя глобалните тенденции.

Важно е да отбележим, че дори малки промени в китайското производство или вътрешна политика в индустриалния сектор, могат да доведат до сериозни колебания на цените и предлагането на арматурно желязо по света.

Индия

Индия също не остава по-назад и е вторият най-голям производител на стомана в света. Компании като Tata Steel и JSW Steel доминират на местния и международния пазар. Въпреки че, търсенето на стомана в Индия преживява спад, страната остава силен играч в рециклирането на стоманени отпадъци и производството на арматурно желязо.  

САЩ

В Съединените щати също има сериозни компании, които произвеждат арматурно желязо. Големи играчи като Nucor Corporation и Steel Dynamics са сред лидерите в индустрията. Интересното е, че голяма част от производството в САЩ се базира на рециклирана стомана, което прави процеса по-екологичен и по-икономичен. Пазарът на стомана в САЩ е силно повлиян от инфраструктурни проекти и държавни политики – когато се инвестират повече пари в нови пътища, мостове и сгради, търсенето на арматурно желязо рязко скача, а това се отразява и на цената му.

Европа

В Европа също има големи играчи в стоманодобивната индустрия. Компании като ArcelorMittal (един от най-големите в света) и Thyssenkrupp са сред тези, които доминират на пазара на арматурно желязо.

Важно е да се спомене, че в Европа, особено в рамките на ЕС, има строги екологични изисквания за намаляване на въглеродните емисии. Това налага компаниите да търсят начини за по-ефективно рециклиране и намаляване на отпадъците. С други думи, не е само производство – трябва и да си зелен!

Как предлагането се адаптира спрямо икономическата среда

Източник: Freepik

Производителите на арматурно желязо са изправени пред предизвикателството да балансират между глобалните икономически условия и потребностите на пазара. Когато икономиката расте и се строят повече сгради и инфраструктурни проекти, търсенето на арматурно желязо се увеличава. 

Но при спад, като по време на финансови кризи или икономически забавяния, производителите могат да се окажат с излишни количества и да се наложи да намалят производството. Ето какво всъщност влияе на предлагането:

Глобални икономически условия

По време на икономически бум, строителните проекти процъфтяват и търсенето на арматурно желязо се увеличава значително. В такива моменти производителите ускоряват процесите, за да посрещнат търсенето.

Когато обаче икономиката тръгне надолу, както беше при световната криза през 2008 г., търсенето спада, а заводите трябва да коригират производството, за да не се получи свръхпредлагане. Пресен пример за това е как по време на пандемията COVID-19 много проекти спряха и производителите на стомана бяха принудени да намалят продукцията си.

Цени на суровините и енергията

Цената на арматурното желязо зависи не само от търсенето, но и от цените на суровините като желязната руда и енергията. Когато тези цени се увеличават, това неминуемо води до покачване на разходите за производство, което се отразява и на цената на крайния продукт.

Рециклирането на стомана може да помогне за намаляване на разходите за суровини, но дори и тогава разходите за енергия остават ключов фактор. Ето защо при повишение на цената на електричеството, производителите се сблъскват с по-високи разходи.

Геополитически фактори

Политическата обстановка също оказва влияние върху производството и предлагането на арматурно желязо. Търговските санкции, войни или други конфликти водят до затруднения в доставките на суровини или създават политическо напрежение между страните производители. 

Търговските спорове между големи икономики, като САЩ и Китай например, оказаха сериозно въздействие върху индустрията на стоманата. Търговската война между тези две страни, която започна през 2018 г. и включваше увеличаване на митата върху стоманените продукти. Това доведе до редица сериозни последици като повишаване на цените, прекъсвания на веригата за доставки, изместване на производствените потоци.

Технологични иновации

С напредъка на технологиите, производителите на арматурно желязо успяват да станат по-ефективни и екологично устойчиви. Въвеждането на нови технологии за рециклиране и по-ефективни методи за топене на стоманените отпадъци намаляват разходите за производство и подобряват качеството на стоманата.

Освен това, инвестициите в зелени технологии, като използването на водород вместо въглища при топене, се превръщат в основна тенденция в опит да се намалят въглеродните емисии.

Заключение 

Източник: Freepik

Имайки предвид, всичко казано дотук, можем да обобщим, че рециклирането на стомана ще става все по-важно. Чрез употребата на стоманени отпадъци за производството на арматура, вместо руда все повече страни не само ще си осигурят относителна независимост за производството на този материал, но и ще подпомогнат намаляване на замърсяването на околната среда. 

Затова и очакванията са през следващите няколко години да видим значителен растеж в капацитета за рециклиране на стомана. Много компании обявиха своите намерения за инвестиции в нови технологии и процеси, които да ги направят не само по-икономически изгодни, но и “по-зелени”.  

Правителствата по целия свят също продължават да налагат регулации и стимули за насърчаване на рециклирането. Политики, като данъчни облекчения за използването на рециклирана стомана и задължителни квоти за включване на рециклиран материал в производството, стимулират индустрията да инвестира в устойчиви практики. А, основната “суровина” за да се случи това са стоманените отпадъци. 

Така че, следващия път когато се чудите какво да правите със старите и непотребни железа, просто ги предайте за рециклиране. Така помагате не само за намаляването на добива на нови суровини, но и за опазването на природата и развитието на “по-зелена” икономика. А те са важни за всички ни! 

Често задавани въпроси

Какво представляват стоманените отпадъци?

Стоманените отпадъци са остатъци от стоманени изделия, които вече не са полезни и са подготвени за рециклиране.

Може ли всеки тип стоманен отпадък да се рециклира?

Повечето стоманени отпадъци могат да бъдат рециклирани, но някои специализирани видове стомана може да изискват специфични процеси.

Колко пъти може да се рециклира стоманата?

Стоманата може да се рециклира многократно без загуба на качество, което я прави много ценен материал за рециклиране.

Има ли разлики между новата и рециклираната стомана в строителството?

Не, качеството на рециклираната стомана е сравнимо с новата стомана, стига да е правилно обработена.

Подобни статии