ЧЕРЕН СКРАП

ЧЕРЕН СКРАП

Запитване

ЦВЕТЕН СКРАП

ЦВЕТЕН СКРАП

Запитване

СТАРИ АВТОМОБИЛИ

СТАРИ АВТОМОБИЛИ

Запитване

ОТРАБОТЕНИ МАСЛА

ОТРАБОТЕНИ МАСЛА

Запитване

ЧЕРЕН СКРАП

ЧЕРЕН СКРАП

Запитване

ЦВЕТЕН СКРАП

ЦВЕТЕН СКРАП

Запитване

СТАРИ АВТОМОБИЛИ

СТАРИ АВТОМОБИЛИ

Запитване

ОТРАБОТЕНИ МАСЛА

ОТРАБОТЕНИ МАСЛА

Запитване

Какво трябва да знаем за рециклирането в домашни условия?

Да рециклираме част от отпадъците вкъщи не е никак трудно, достатъчно е да се отдели малко време и да се следват определени стъпки, които ще улеснят процеса. Освен че така ще се намали обемът на боклука, който се изхвърля, това ще допринесе за глобалното опазване на околната среда. 

Именно такава е целта на рециклирането на отпадъците, които опасно нарастват в световен мащаб. Процесът е важен за подобряване качеството на живот и понижаване риска от замърсяване на планетата.

Какво трябва да знаем за рециклирането в домашни условия?

Как трябва да подготвим отпадъците от различни материали – хартия, пластмаса, битов отпадък?

У дома рециклирането може да се превърне в полезно занимание за цялото семейство и удачен начин за пестене на средства и ресурси. 

Постига се като част от неопасните и подходящи отпадъци се трансформират в нови полезни вещи. Модерно е даже да се дава нов живот на считани за непотребни вече материали, каквито всяко  домакинство изхвърля почти ежедневно. Единственото условие е материалите да са безвредни, т.е. да не крият риск за здравето и живота на хората. 

В повечето случаи може да се получат нови, функционални и супер практични вещи от уж непотребните и подготвени за изхвърляне отпадъци.

Боклукът основно се разделя на изделия от даден материал като текстил, пластмаса, стъкло, хартия и други. Преобразяването им е възможно, когато още при отделянето им те се складират правилно. Достатъчно е вкъщи да се поставят различни съдове за различните по вид отпадъци. 

Разделното сметосъбиране е първата и най-съществена крачка към преобразяване на отпадъците. Освен че е добре да отиват в различни отделения на кофата за смет или в различни кошове, по-лесно се рециклират чисти боклуци.  

Идеи за рециклиране в домашни условия

Хартиените опаковки се изхвърлят във всеки дом. Това може да са картонени кутии от храна, от дрехи и обувки, техника и др. Когато не са замърсени, кашоните лесно могат да се превърнат в многофункционални кутии за съхранение на вещи. Може да бъдат облепи с цветна хартия и да станат красива и практична мебел.

Опаковките от мляко или натурални сокове също може да се рециклират. Достатъчно е да се измият и подсушат добре, за да се превърнат в цветни моливници или чаши на децата за рисуване с водни боички.

Какво трябва да знаем за рециклирането в домашни условия?

Стъклени отпадъци

Шишета, бутилки и буркани задължително трябва да се отделят в отделни кошове за смет. Ако стъклените отпадъци са от храна, след измиване са напълно годни да се ползват отново. 

В тях може да се съхранява храна или да се използват за консервиране. Тъй като стъклото издържа на високи температури, в добре почистените съдове може да се направи сладко, компоти или друга зимнина.

Стъклените отпадъци може да се използват за декорация вкъщи. С помощта на подходящото лепило, с тях е възможно да се обнови стара мебел, например.  Неизползваемите стъклени изделия е нужно да се изхвърлят в специализираните контейнери за стъкло, за да бъдат транспортирани до цех за преработка. След топлинно обработване стъклото се превръща в нови изделия.

Какво трябва да знаем за рециклирането в домашни условия?

Изделия от пластмаса 

Пластмасата е сред най-масовите отпадъци. Това може да са бутилки, капачки, опаковки, предмети и т.н. Пластмасовите отпадъци застрашават екоравновесието от години, а обемът им вече е едно от големите предизвикателства пред съвременните хора. 

В световния океан неконтролируемо изхвърлени боклуци са с обема на остров и застрашават живота на всички водни обитатели и на птиците, които ги поглъщат. Рециклирането на пластмасовите боклуци е от съществено значение за био равновесието. 

Ето защо много от пластмасовите изделия в бита могат да намерят ново приложение, а други да бъдат изхвърляни в правилните контейнери, за да се преработят или съхраняват на безопасни депа. Както при стъклените продукти, някои пластмасови опаковки от храна, също имат още приложения в дома, когато се измият добре.

В старите опаковки на козметични продукти пък може отново да се съхраняват шампоани, сапуни и гелове. Изработените от по-качествена пластмаса кутии също са годни да получат нов живот в домакинството. Обикновено се използват също за складиране на готови храни.  

Какво трябва да знаем за рециклирането в домашни условия?

Текстилни отпадъци

Няма дом, в които да не се изхвърлят стари тениски, блузи и други ненужни вече дрехи. Недейте обаче да ги хвърляте веднага на боклука. 

Те може да са годни за някои друг, както и след преправяне пак да се използват. Друг начин е да се нарежат и да се употребят за направа на ново изделие.

Старите памучни блузи могат да се нарежат на тънки ленти, от които да се оплетат постелки за под, дрешки за домашните любимци и други рециклирани вещи за бита.

Когато наистина текстилните отпадъци са непотребни вече, те трябва да се изхвърлят с определените за целта контейнери за стари дрехи. След това те биват транспортирани до цехове за преработка и част от тях се влагат в нови производства. По този начин не само се пестят суровини, но се опазва околната среда от вредни емисии.

Какво трябва да знаем за рециклирането в домашни условия?

Консервени кутии

Металните консервни кутии от храни и кенчетата от напитки могат да се трансформират в красиви и иновативни вещи за бита. Необходимо е обаче внимателно да изрежете и изпилите режещите части. 

Консервените кутии може да се облепят с цветна хартия или да се боядисат с безвредни бои, което ще ги направи уникални интериорни решения за дома.  Идеално решение са за направата на моливници, поставки за четки или кутии за бижута.

Това, разбира се, е възможно след като съдовете се измиват добре с препарат за съдове и с топла вода. Когато металните кутии са от бои, лепила или други опасни препарати, те задължително трябва да се изхвърлят на определените места за опасни отпадъци.

Какво трябва да знаем за рециклирането в домашни условия?

Стари и непотребни електроуреди и друга битова техника

Големите електроуреди не бива да се изхвърлят директно на местата за събиране на сметта. В големите общини регулярно се извършва транспортиране от домовете или изкупни пунктове до специализирани депа за отпадъци. Оттам те се пренасочват за рециклиране. 

Подобна е ситуацията и с по-малките електрически уреди. Те обаче може да се превърнат в красиви домашни украшения с малко повече фантазии и подръчни материали. Старата кана за вода е бъдеща ваза или пък продъненият чайник може да бъде пребоядисан и да стане част от интериора в кухнята.

Какво трябва да знаем за рециклирането в домашни условия?

Ако ремонтът им наистина е възможен, са нужни повече креативност и сръчност за създаване на дизайнерска вещ.

Снимки: pixabay.com