Полезни съвети за разделното събиране

разделно събиране Норд холдинг
разделно събиране

Какво е разделно събиране?

Разделното събиране е предварително отделяне на материалите, предназначени за рециклиране. Това означава, че рециклируемите материали не трябва да се изхвърлят заедно с другите боклуци. Това може да стане по инициатива на отделните граждани в домакинствата или организирана в общностите – жилищни сгради, фирми, училища, населени места и пр. От своя странарециклирането е дейността по превръщане на използваните материали в нови продукти, предназначени за нова продажба и употреба. Например използваната хартия след съответната преработка се превръща в чисто нова и може да се използва отново по предназначение.

Каква е ползата от този процес за природата, която ни заобикаля?

  • На първо място намаляване на обезлесяването.
  • По малка консумация на природни ресурси.
  • По-ниско замърсяване на водите, почвата, въздуха.
  • Пестене на енергия и вода.
  • Повторно използване на материали, които иначе биха се превърнали в боклук.
  • Намалява на броя на депата за отпадъци.
  • Намаляват производствените разходи с повторната употреба на рециклируеми материали.
  • И пр. и пр.
  • В статистически данни картината изглежда така:
  • 50 кг използвата хатия = запазено дърво
  • 1000 кг рециклирана хартия=20 спасени дървета
  • 1000 кг рециклирано стъкло=1300 кг спестен пясък
  • 1000 кг рециклирана пластмаса=хиляди спестени литра нафта
  • 1000 кг рециклиран алуминий = 5000 кг спестена руда

Имайте предвид, че пясъкът, петролът и рудата са невъзобновяеми природни ресурси!

Полезни съвети за разделно събиране

По-долу ще ви предложим няколко полезни съвета за разделно събиране на отпадъците в домашни условия. Отначало няма да ви е лесно, дори ще ви е досадно. Защото всеки, който се опитвал да полага усилия за разделно събиране на боклука в къщи, знае, че това не е лесна работа. За нея трябва преди всичко желание и упоритост.

В началото е трудно, хаосът в кухнята потиска – чудите се къде да денете отделните торби така, че да не пречат. Ако не всички членове на семейството са осъзнали ползата и необходимостта от тази ваша дейност, мърморят, смятат ви за чудачка и т.н. Затова първо се опитайте да привлечете цялото семейство към вашата кауза, особено децата. Направете си предварителен план как да организирате разделното събиране и най-важното – не се отказвайте при първите трудности и неудобства!

Тук ще ви предложим няколко изпитани практики в едно средностатистическо семейство, което си е направило труда да събира разделно домашния боклук вече цяла година. Техните съвети със сигурност ще ви улеснят в благородното дело. Вижте какво можете да направите още днес.

разделно събиране Норд холдинг 2

Преди да пристъпите към разделното събиране, помислете в какво ще ги слагате и къде ще разположите контейнерите, така, че да не се спъвате в тях в и без това не особено голямото свободно пространство в кухнята. Трябват ви поне 5-6 отделни торби, кутии, сандъчета и пр. Зависи от фантазията и възможностите.

Сега в търговската мрежа могат да се намерят красиви, удобни и не особено скъпи кутии /контейнери с различни размери, подходящи за тази цел. Пък ако можете да си позволите да изберете контейнери на колелца, ще може лесно да ги поставите под шкафа или килера, за да не пречат.

Можете да привлечете и децата в подготвянето на местата за събиране

Накарайте  ги да оцветят с боички или да облепят със стикери стари кашони, кутии от обувки и пр. Хем ще ви излезе по-евтино, хем ще станат весели и любими за децата. Така те ще са привлечени към каузата за опазване на природата със сигурност! Осигурили сте място за всеки отпадък, значи можете да започнете да събирате домакинския боклук по категории:

Хартия (тук всичко е просто и ясно)

Все пак направете си труда да почистите хартиените отпадъци от друг вид материали, ако има такива – например  канцеларските папки от металните пружинки!)

разделно събиране пластмаса

По-големите пластмасови бутилки от мляко, минерална вода и др. може да свиете на топка, като премахнете въздуха от тях. Так аще спестите място в контейнера.);

Пластмасови капачки – най-добре е да ги събирате в празни бутилки от минерална вода

Вече има благородни каузи, които увличат и децата да събират и предават капачките в специални пунтове. Неправителствени организации са се ангажирали да предават събраните средства за закупуване на кувьози за бебета и др./

Кофички от кисело мляко, заквасена сметана, извара, сирене и други

Те също могат да се сгъват по подходящ начин. Но най-важното – предварително ги иплакнете! Процедурата с опаковките от прясно мляко и сокове е горе-долу същата. Метални кутии от консерви, даже и да не се окажат толкова много,  отредете  отделен съд и за тях.

разделно събиране батерии

Литиево-йонни батерии, които влизат  в графата опасни отпадъци, за съжаление започват да ни съпътстват от все по ранна възраст

Почти няма детска играчка вече, която да не се задвижва с батерии, а те пък в ръцете на малчуганите се изхабяват за отрицателно време. И хайде в боклука. Затова отделете специално място в къщи и  за тях, а като се посъберат, отнесете ги  до пунктовете, където специално сертифицирани фирми за опасни отпадъци ги събират. Такива контейнери можете да видите и до касите в големите супермаркети, което си е удобство. 

Най-много място ще ви трябва за стъклените бутилки, но за да го избегнете, просто ги изнасяйте навън и ги изхвърляйте в съответния контейнер всяка сутрин на път за работа. Можете да поверите това задължение  на по-големите си деца, вече ученици. Но най-важното е да започнете да практикувате тази на пръв поглед досадна дейност, без да се отказвайте.  Оше след първата седмица  ще усетите, че успехът и постянството ви вдъхновяват. Дори най-скептичните членове на семейството ще мърморят все по-малко.

Скоро ще разберете, че може да направите и първите реорганизации, за да се олесните. Например, ще стигнете до извода, че няма смисъл да давате пари за пластмасови чантичи в магазина за щяло и не щяло, а ще си носите голяма чанта за многократна употреба и в нея ще слагате всички покупки.

И най-важното – свикнете да измивате опаковките, преди да ги изхвърлите в отделните контейнери. Това е най-трудното нещо за преодоляване на старите навици. Но то е за вашето лично удобство на първо място.

Удобно е също така да събирате пакетите по вид, макар и само защото тогава заемат по-малко място в къщата. Ако не направите това, след няколко седмици  ще бъдете затрупани от боклуци навсякъде. А не това е целта, нали? Най-висшата цел за това мероприятие е да спасим природата от пагубните отпадъци, като ги пренасочим за рециклиране, от което ще спечелят всички.

[addtoany]

Подобни статии